«Ηλεκτροπληξία» στις επιχειρήσεις: Νέα μέτρα στήριξης ή… «λουκέτο»


Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα εμπορικά καταστήματα και την εστίαση – Στο «κόκκινο» οι επιχειρηματίες – Από τη μία οι αυξήσεις «φωτιά» σε ρεύμα και βασικά είδη από την άλλη η «πόρτα» στους ανεμβολίαστους, έχουν κάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να «γονατίσουν»

Τα νέα μέτρα στην εστίαση, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, περιγράφει η νέα ΚΥΑ με όσα ισχύουν από χθες Σάββατο 6/11. Σημειώνεται ότι στους εσωτερικούς χώρους οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπουν. Μόνο τα παιδιά με self test. Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν για καφέ σε εξωτερικούς χώρους με rapid.

Έτσι, η πρόσβαση σε εμπορικά καταστήματα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους. Αυτό σημαίνει λιγότερη πελατεία, άρα και λιγότερα έσοδα. Από την άλλη αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να μισθώνουν ένα άτομο επιπλέον για να πραγματοποιεί τους ελέγχους στα καταστήματά τους. Υπενθυμίζεται πως δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market).

Και δεν φτάνει η πανδημία, η ακρίβεια στην προμήθεια βασικών αγαθών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις «φωτιά» στο ρεύμα έρχεται να αποτελειώσει το επιχειρείν στη χώρα.

Συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου να συνεχίζουν να καταγράφουν ρεκόρ ακρίβειας. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πότε θα σταματήσει το ράλι ανόδου.

Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί «ηλεκτροπληξία» κυρίως τις περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μείνει εκτός των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με στόχο να σβήσει ένα μέρος των προσαυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι καταστηματάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πώς μετά τα επανωτά χτυπήματα στις μικρομεσαίες (κυρίως) επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» στα μαγαζιά τους.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας λόγω των έκτακτων μέτρων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα μίλησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Οι επιχειρήσεις, “κουβαλάνε ” υποχρεώσεις 265 εκατ.»

Κάθε περιοριστικό μέτρο είναι ενάντια των επιχειρήσεων είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα από τη κυβέρνηση τόνισε ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς όπως εξήγησε «τις αυξήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση δεν αντέχει να τις απορροφήσει».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για το κόστος της ενέργειας»

Ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδος εκτιμά πως οι ανατιμήσεις θα κρατήσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου προτείνει μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα προτού οι ανατιμήσεις βγουν εκτός ελέγχου.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει γρήγορα μέτρα, γιατί πριν τις γιορτές η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στα καύσιμα ο κ. Χατζηθεοδοσίου είπε πως ο φόρος είναι αναλογικός.

«Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του ρεύματος θα πρέπει να το απορροφήσει το ίδιο το κράτος, διαφορετικά οι λογαριασμοί είναι τόσο “φουσκωμένοι” που είναι απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν» είπε και πρόσθεσε: «φοβάμαι, πως κάποιες επιχειρήσεις, θα προτιμήσουν να μην λειτουγήσουν το επόμενο διάστημα γιατί κλειστοί θα ωφεληθούν περισσότερο από ότι ανοιχτοί» τόνισε.

Μίνι «Lockdown» από το Σάββατο

Οι επιχειρήσεις μετά από μήνες προσπαθούν να επιβιώσουν. Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες δεν βοηθάνε την οικονομία.

«Το 40% των ανεμβολίαστων δυστυχώς θα αποφεύγει να μπαίνει στα καταστήματα μας» εκτίμησε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτσής.

Ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο 6μηνο που έρχεται και εξαιτίας των αυξήσεων σε ρεύμα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης: «Εκτός από τα υγειονομικά μέτρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις, άμεσα», είπε ο κ. Κουγιουμτσής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ