«Κόφτη» στις επιβαρύνσεις του νέου ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Κόφτη» στον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ κατά τα πρότυπα των συντάξεων εξετάζει να εφαρμόσει το 2022 το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά και τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ειδικά στις 3.643 περιοχές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά τιμές ζώνης.

Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, εκτιμάται ότι περίπου το 15%-20% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση του φόρου το 2022 σε σύγκριση με εφέτος, ενώ το 70% θα πληρώσουν πάνω-κάτω τα ίδια με το 2021.

Από την άλλη, 10%-15% των ιδιοκτητών θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση του φόρου ακινήτων. Στόχος είναι από όλες τις αλλαγές το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να παραμείνει ίδιο με εφέτος.

Αυτό σημαίνει ότι λόγω του ότι θα μπουν περίπου 3.600 περιοχές στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα έχουμε περίπου έναν στους 5 φορολογουμένους (δύο στους 10) να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τον συνδυασμό νέων αντικειμενικών και νέων συντελεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται παράλληλα με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές είναι να ισχύσει ένας κόφτης στην περίπτωση που η επιβάρυνση του 2022 ξεπερνά το 30%-40% σε σχέση με τα ισχύοντα και η συνολική μεταβολή του ΕΝΦΙΑ να μην ξεπερνά το 10%-15%. Από την άλλη, αν προκύπτει σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή θα την κερδίζει στο σύνολό της ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, εντός Νοεμβρίου θα γίνει η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Μέχρι στιγμής στο σύστημα παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο εφετινός ΕΝΦΙΑ και φορολογούνται όλες οι μεταβιβάσεις έως το τέλος του έτους.

Από τη στιγμή που θα μπουν οι νέες τιμές ζώνης στο σύστημα TAXIS, θα τρέξουν τα σχετικά σενάρια για τις αλλαγές σε συντελεστές και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά περιουσίες ιδιωτών πάνω από 200.000 ευρώ. Ωστόσο θα παραμείνει ως έχει ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.

Η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου και η άσκηση με τα σενάρια θα γίνει τέλη Νοεμβρίου, ενώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά (εντός Ιανουαρίου) θα προχωρήσει η νομοθέτηση του νέου ΕΝΦΙΑ με τους νέους συντελεστές φορολογίας, τους κόφτες και τις φοροαπαλλαγές.

Τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως 31 Μαρτίου 2022 και η πρώτη δόση από τις δέκα συνολικά να έχει πληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here