Κρούσματα: «Κίνδυνος για 10.000 μολύνσεις και 100 νεκρούς ημερησίως»


Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ανέφερε πως σύμφωνα με την αύξηση που παρουσιάζουν τα λύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα έχουμε «τρομακτική έκρηξη» ημερησίων κρουσμάτων και νεκρών το επόμενο διάστημα

Τρομάζει η εκθετική διασπορά του κορoνοϊού στην επικράτεια τις τελευταίες ημέρες, με τα ημερησία κρούσματα να καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο και την πίεση στο σύστημα υγείας να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 6.393 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 43, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε σε 459 (59.0% άνδρες). Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατέκτησε την αρνητική των κρουσμάτων με την Θεσσαλονίκη να βρίσκεται μία ανάσα από το Λεκανοπέδιο.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ μιλώντας στο Mega, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική. «Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η ίδια, ενώ θεωρεί πως είμαστε κοντά τόσο στα 10000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθαρίζει η κ. Ψαλτοπούλου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Άρη Ραβανό, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ κατηγορηματικά δηλώνεται πως το ενδεχόμενο νέου lockdown δεν υπάρχει. Με βάση τις πληροφορίες του, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εμβολιασμών το ερχόμενο διάστημα και αν μειωθούν αρκετά οι ανεμβολίαστοι που είναι άνω των 60, τότε θα υπάρχει μια εξομάλυνση της κατάστασης. Σχέδιο για μεταφορά ασθενών επίσης, έχει εκπονηθεί και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όπου χρειαστεί.

«Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Δραματική πρόβλεψη Καπραβέλου

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μίλησε στο ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Καλημέρα», τονίζοντας ότι μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Μάλιστα η πρόβλεψή του σοκάρει, καθώς εκτίμησε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε εκατόμβη νεκρών από τον κορονοϊό, ζητώντας από τις εκκλησίες να επιβάλουν τον έλεγχο.

«Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Το κύμα αυτό είναι πιο καταστροφικό. Το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Για μια ακόμα φορά έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, σημειώνοντας ότι στη μονάδα εντατικής θεραπείας, στην οποία είναι διευθυντής και διαθέτει 12 κλίνες, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. «Στο τρίμηνο νοσήλευσα 52 ασθενείς. Οι 3 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή μόλις 6%. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να επιβάλει την υποχρεωτικότητα στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι τεράστια. «Στην τελευταία εφημερία του Παπανικολάου πριν δύο μέρες κάναμε 46 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση και 90 από τα άλλα νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική, καθώς χάθηκαν δύο ασθενείς χάσαμε και αμέσως μπήκαν άλλοι δύο στη ΜΕΘ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ