Τουρκία: Το ΥΠΕΞ «ξήλωσε» τους επίτιμους προξένους εννιά χωρών επειδή επέκριναν τον Ερντογάν


Την απομάκρυνση εννιά προξένων επί τιμή από τις θέσεις τους, επειδή κατέκριναν τις τακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα νέο επεισόδιο στη μάχη της Άγκυρας με όσους… τολμούν να στηλιτεύσουν το καθεστώς.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως παύει από τα καθήκοντά τους τους επίτιμους προξένους εννέα κρατών, με φόντο την πρόσφατη διπλωματική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Καβαλά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Ahval, οι πρόξενοι που το ΥΠΕΞ ακύρωσε τις διπλωματικές τους ταυτότητες είναι ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, της Βρετανίας στη Μούγλα, του Βελγίου και της Αυστρίας στη Σμύρνη, της Ρουμανίας στην Αλεξανδρέττα, της Αιθιοπίας στο Ικόνιο, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Μπελίζ στην Κωνσταντινούπολη και της Λιθουανίας στο Νεβσεχίρ.

Η ακύρωση των διπλωματικών τους ταυτοτήτων, οι οποίες είχαν εκδοθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανακοινώθηκε μέσω επιστολής που εστάλη στα γραφεία των υπηρεσιών του υπουργείου στις 12 Οκτωβρίου. Το θέμα έφτασε στη δημοσιότητα όταν το σουηδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έβγαλε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του την περασμένη Τετάρτη.

H απόφαση του τουρκικού ΥΠΕΞDeutche Welle

«Η επί τιμή πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, προς το παρόν δεν θα είναι σε θέση να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, λόγω του αιτήματος των τουρκικών αρχών να τερματίσουμε τη θητεία της σημερινής επίτιμου προξένου Nil Sağır, η οποία εκπροσώπησε τη Σουηδία για σειρά ετών και της οποίας τη θητεία είχαμε πρόσφατα επεκτείνει ως το 2025», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε δική της δήλωση η κ. Sağır ανέφερε ότι η διπλωματική της ταυτότητα είχε ισχύ έως το 2023 και μάλιστα είχε εκδοθεί πρόσφατα. Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την Sağır έκανε προσπάθεια να ανατρέψει την απόφαση της Τουρκίας. «Δυστυχώς, με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί και όλοι το γνωρίζουν, δεν ήταν εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε η πρώην επίτιμη πρόξενος.

Ο σύζυγος της σημειωτέον ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κεντροδεξιού Καλού Κόμματος (İYİP), που ιδρύθηκε σε μεγάλο βαθμό από πρώην μέλη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), δηλαδή από τον κυβερνητικό εταίρο του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας από τους επίτιμους προξένους που είδε την πόρτα της εξόδου μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό site Al Monitor και δήλωσε ότι ο λόγος για την αποπομπή των προξένων ήταν η κριτική που είχαν εκφράσει κατά της τουρκικής κυβέρνησης, σε ομιλίες τους ή μέσω των social media.

«Μου γνωστοποίησαν ότι αυτό συνέβη διότι σε αναρτήσεις μου στα social media ασκούσα κριτική στην κυβέρνηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες για αντιστροφή της απόφασης προσέκρουσαν σε ένα «κάθετο όχι»

Όπως αναφέρει το Al Monitor, το τουρκικό ΥΠΕΞ πριν μια πενταετία είχε απομακρύνει από τα καθήκοντά τους με την ίδια μέθοδο πολλούς προξένους, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Τότε το ξεκαθάρισμα έγινε σε μια προσπάθεια να ξεριζωθούν διπλωμάτες με φημολογούμενους δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιερέα στον οποίο η τουρκική κυβέρνηση χρεώνει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μάλιστα σύμφωνα το Al Monitor, εκείνη την περίοδο ο επίτιμος πρόξενος της Μπελίζ, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, είχε βρεθεί για ένα μικρό διάστημα κρατούμενος, μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο αργότερα ότι δεν είχε σχέση με το πραξικόπημα και να αρθούν οι κατηγορίες εναντίον του.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στη Σμύρνη, Mustafa Ülkü Caner, ο οποίος είχε θητεία δύο δεκαετιών στη θέση, ανέφερε ότι για την απομάκρυνση του υπεύθυνη είναι Τουρκία και όχι η Αυστρία.

«Πιστεύω ότι αυτό έγινε λόγω της αντιπολίτευσης που ασκώ στις κυβερνητικές πολιτικές», ανέφερε στο Al Monitor ο Caner, ο οποίος είναι μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ