Νέα μέτρα: Έτσι θα γίνεται από σήμερα η είσοδος στις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες

Αλλαγές για την είσοδο σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες προβλέπουν τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο

Σε μια νέα καθημερινότητα που ισχύει από το Σάββατο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού θα πρέπει να συνηθίσουν από σήμερα οι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν μια τράπεζα ή μια δημόσια υπηρεσία.

Η βασική αλλαγή αφορά όλους όσοι δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και για τους οποίους η τελευταία ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου προβλέπει ότι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test ή μοριακό τεστ.

Σε ανακοίνωσή της για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στις τράπεζες μετά τα πρόσφατα επιπλέον μέτρα κατά της πανδημίας η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) αναφέρει:

«Με την ΚΥΑ αριθμός Δ1α/Γ.Π.οικ. 69136 (ΦΕΚ Β’ 5138/5.11.2021) θεσπίστηκαν νέα μέτρα προστασίας για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

  1. Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.
  2. Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
  3. Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.
  4. Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.
  5. Τέλος, υπενθυμίζεται στους συναλλασσόμενους ότι η καταπολέμηση της πανδημίας προϋποθέτει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους μας. Ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής».

Για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών)
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here