Νέα projects ύψους 800 εκατ. ευρώ αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ


Η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ τρέχει την προετοιμασία έργων ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έργα που αφορούν στην κατασκευή νοσοκομείων, το ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο), την ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας (πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος), το Πρωτοδικείο Αθηνών και καθώς και 32 σταθμούς πυροπροστασίας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πιθανότατα σήμερα να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Συμβάσεων, η οποία και αναμένεται να εγκρίνει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα προαναφερόμενα, αξίας 800 εκατ. ευρώ, θα ανατεθούν στη Μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να τα ωριμάσει ώστε στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν γίνεται ιδιοκτήτης αυτών των έργων, αλλά για λογαριασμό κάθε δημόσιου φορέα αναλαμβάνει να «τρέξει» τα στάδια της προεργασίας των διαγωνισμών, όπως μελέτες και σχέδια συμβάσεων.

Οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν από την κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία, είτε πρόκειται για υπουργείο είτε για άλλον δημόσιο φορέα.

Η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας συστήθηκε πριν από λίγους μήνες με νόμο και ουσιαστικά αξιοποιούνται η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ταμείου για την ωρίμανση έργων. Χαρακτηριστικά τα οποία έχει αποκτήσει μετά τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τα τελευταία χρόνια.

Η νέα Μονάδα, που εποπτεύεται από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Πάνο Σταμπουλίδη, στελεχώνεται και έχει οργανωθεί ώστε πάνω από κάθε έργο να υπάρχουν τρία εξειδικευμένα στελέχη (μηχανικός, αρχιτέκτονας και πρόσωπο με κατάρτιση στα χρηματοοικονομικά ή περιβαλλοντικά, ανάλογα με το είδος του έργου). Ταυτόχρονα για κάθε έργο θα υπάρχει συνεργασία με τεχνικά και μελετητικά γραφεία της αγοράς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ