Έρευνα της ΔιαΝΕΟσις: Οι Έλληνες Μετά Από 20 Μήνες Πανδημίας – Τι δηλώνουν για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και για την 3η δόση


Περίπου 2 στους 3 Έλληνες θεωρούν “όχι και τόσο πιθανό” ή “καθόλου πιθανό” να οδηγηθούμε ξανά σε lockdown. Ωστόσο σχεδόν οι μισοί ανεμβολίαστοι θεωρούν ότι θα οδηγηθούμε. Ταυτόχρονα, 2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”. Και μόνο 1 στους 4 θεωρεί ότι “έρχονται δυσκολότερες ημέρες”.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, και εκπονήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis. Διενεργήθηκε  σε δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας από 17 και άνω που μιλούν ελληνικά, στο διάστημα 5-14 Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα, 3 στους 4 πιστεύουν ότι η Covid-19 αποτελεί μια “σοβαρή απειλή” για την υγεία τους. Ενώ μόνο 1 στους 5 νομίζει ότι πρόκειται για μια “συνηθισμένη απλή ασθένεια”. Σημειώνεται πως το 13,5% των εμβολιασμένων πιστεύουν ότι είναι “μια απλή ασθένεια”. Αλλά το αντίστοιχο ποσοστό στους ανεμβολίαστους είναι 51,2%.

Την περίοδο που έτρεξε η έρευνα, 9% των Ελλήνων δήλωναν πως έχουν νοσήσει με Covid. Ταυτόχρονα, πλέον, το 77% του δείγματος της έρευνας, δηλώνουν ότι έχουν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου. Ενώ το 75% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το 81% των εμβολιασμένων δηλώνουν ότι θα κάνουν και την 3η δόση.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία και με το μορφωτικό επίπεδο. Ενώ χαμηλότερα του 65% ποσοστά εμβολιασμού εμφανίζουν μόνο οι αγρότες, οι άνεργοι, όσοι δηλώνουν επάγγελμα “οικιακά” και όσοι ζουν σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, το 58% δηλώνουν ότι το αποφάσισαν μόνοι ή μόνες. Ενώ 1 στους 4 δηλώνει πως παρακινήθηκε από τον γιατρό του. Αντίστοιχα στους ανεμβολίαστους (που είναι το 23% του συνόλου), ίδιο ποσοστό (58%) δηλώνουν πως μόνοι ή μόνες αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν. 1 στους 5 λέει ότι επηρεάστηκε “από όσα έχει διαβάσει ή ακούσει”. Και μόνο 1 στους 10 επειδή παρακινήθηκε να μην εμβολιαστεί από τον γιατρό του.

Είναι ενδιαφέρον, βεβαίως, ότι περισσότεροι από τους μισούς ανεμβολίαστους δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα εμβολιαστούν (“μάλλον όχι” και “σίγουρα όχι”). Πρόκειται για το 15% του συνολικού δείγματος. Όταν, δε, ρωτήθηκαν αν θα εμβολιαστούν εφόσον ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός για όλους, το 41% των ανεμβολίαστων (ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 πολίτες) δήλωσαν πως όχι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας για κάποιες ομάδες του πληθυσμού. 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους εκπαιδευτικούς. Άλλοι 7 στους 10 πιστεύουν το ίδιο και για τους ένστολους. Ενώ 3 στους 4 πιστεύουν ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς. Ωστόσο, μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους.

7 στους 10 εμβολιασμένους πιστεύουν ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες τους “δεν είναι καλά πληροφορημένοι” και ότι “υπάρχουν επιτήδειοι που συνειδητά τους παραπλανούν”. 6 στους 10 υποστηρίζουν ότι “η συμπεριφορά τους είναι αντικοινωνική” και 4 στους 10 ότι “είναι επικίνδυνοι και προσπαθούν να τους αποφεύγουν”. Ταυτόχρονα, όμως, 7 στους 10 εμβολιασμένους πιστεύουν ότι το να μην εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι “είναι δικαίωμά τους”.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι στάσεις των Ελλήνων ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών. Έξι στους 10 γονείς παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών δηλώνουν ότι τα παιδιά τους είτε έχουν ήδη εμβολιαστεί (38%) είτε ότι πρόκειται να εμβολιαστούν (20%). Σήμερα, δε, από τους γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12, μόνο 1 στους 3 δηλώνει ότι τα παιδιά του θα εμβολιαστούν όταν εγκριθεί το εμβόλιο και γι’ αυτά. 1 στους 5 δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη, και σχεδόν οι μισοί (46%) ότι τα παιδιά τους δεν θα εμβολιαστούν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ