Αλάτι: Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να το μειώσετε

Το νάτριο ή αλάτι νοστιμίζει το φαγητό. Είναι όμως κι ένας ηλεκτρολύτης σημαντικός για τη ζωή. Ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών και του pH του οργανισμού μας.

Το νάτριο διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων.

Δεν παχαίνει, δεν μας δίνει δηλαδή θερμίδες, προκαλεί όμως κατακράτηση που μας φουσκώνει και μας κάνει να δείχνουμε βαρύτεροι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι ότι το νάτριο-αλάτι, όταν υπάρχει σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, μέσα από περίπλοκους μηχανισμούς δημιουργεί κατακρατήσεις υγρών και κυρίως αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξάνεται, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης.

Σνακ θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το αλάτι

  • Μήλο με φυστικοβούτυρο: Μία κουταλιά γνήσιου φουστικοβούτυρου, που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, έχει μηδέν αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για ένα μέτριο μήλο. Το μήλο σας παρέχει φυτικές ίνες και νερό, ενώ το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που σας χορταίνουν.
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί: ¼ του φλιτζανιού ψημένα αμύγδαλα χωρίς πρόσθετο αλάτι, σας δίνουν μόλις 2mg νατρίου. Οι καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που ωφελούν την υγεία της καρδιάς.
  • Ποπκόρν: Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών ολικής αλέσεως, αρκεί να μην προσθέσετε βούτυρο και αλάτι. Δίνει μόλις 31 θερμίδες ανά φλιτζάνι.
  • Ενταμάμε: Τα φασολάκια σόγιας δίνουν μόλις 5mg νατρίου ανά φλιτζάνι, ενώ είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης C.
  • Στικς λαχανικών και ελληνικό γιαούρτι: Μην συνδυάζετε τα στικς καρότου και σέλινου με σάλτσες που περιέχουν πολύ αλάτι και συντηρητικά. Προτιμήστε το γνήσιο ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει πλούσια γεύση και λίγο αλάτι, αλλά πολλές πρωτεΐνες που σας χορταίνουν.
  • Φρούτα: Τα περισσότερα έχουν ελάχιστο νάτριο, 2 mg ή λιγότερο. Πολλά από αυτά είναι πλούσια σε κάλιο που βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Στραγάλια: Τα ψημένα ρεβίθια είναι εξαιρετικό σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φυλλικό οξύ. Για έξτρα γεύση και θρεπτική αξία, προσθέστε λίγο έλαιο αβοκάντο και μπαχαρικά όπως το κάρι, η πάπρικα και το κύμινο που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Τσιπς από κέιλ: Φτιάξτε τα δικά σας τσιπς από το σούπερ θρεπτικό λαχανικό ώστε να αποφύγετε τα έλαια, τα συντηρητικά και το πρόσθετο αλάτι των συσκευασμένων. Το κέιλ είναι υπερτροφή, καθώς είναι πλούσιο σε βήτα καροτένιο, βιταμίνες C και Κ, ασβέστιο κ.α.
  • Smoothies: Φτιάξτε χυμούς με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν περιέχουν αλάτι, αλλά σας παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, κάλιο και καλά λιπαρά.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here