Αλκοόλ ηλικιωμένοι: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να ενισχύσει την υγεία στους ηλικιωμένους


Συνήθως οι οδηγίες από τον γιατρό είναι σαφείς και περιλαμβάνουν τη μείωση του αλκοόλ στο ελάχιστο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί περιέχει πολυφαινόλες και αυτές οι ουσίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμες για την καρδιά και την υγεία γενικότερα. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και μια νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα θα μπορούσε να ενισχύσει την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την κατανάλωση αλκοόλ στους ηλικιωμένους Αυστραλούς.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Monash έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στους ηλικιωμένους Αυστραλούς είναι καλύτερη για την καρδιά και τη γενική υγεία από το να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, εξέτασε 18.000 ενήλικες στην Αυστραλία και την Αμερική. Από το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 74. Για την ολοκλήρωση της μελέτης χρειάστηκαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια παρακολούθησης, ως προς την συμπεριφορά των ατόμων σε σχέση με την κατανάλωση ποτού.

Αποτελέσματα της μελέτης για την κατανάλωση αλκοόλ

Από τη μελέτη που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν από πέντε έως δέκα ποτά την εβδομάδα σε τακτική βάση εμφάνισαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ μέσα στην ημέρα τους. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη είδηση για όσους αγαπούν το αλκοόλ και δεν θέλουν να το απορρίψουν εντελώς από την καθημερινότητά τους. Ωστόσο, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Johannes Neumann, προειδοποίησε ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλοι αρχικά υγιείς. Δεν εμφάνιζαν ουδεμία προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Επομένως, δεν πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιες οδηγίες σε όλο τον πληθυσμό ανεξαιρέτως. Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες μπορεί να ήταν πιο δραστήριοι σωματικά και κοινωνικά από τον ευρύτερο πληθυσμό των ηλικιωμένων ατόμων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ