Φυτικό λίπος υγεία: Όσοι λαμβάνουν το λίπος τους σε φυτική μορφή μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό


Τα άτομα που λαμβάνουν το διατροφικό τους λίπος από το ελαιόλαδο και όχι από την μπριζόλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη. Η μελέτη έγινε σε περισσότερους από 100.000 επαγγελματίες υγείας. Διαπίστωσε ότι όσοι προτιμούσαν τα φυτικά έλαια και άλλες φυτικές τροφές ως πηγή λίπους είχαν γενικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού με την πάροδο των ετών. Συνολικά, το 20% των ατόμων με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών λιπαρών είχε 12% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό σε διάστημα 27 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών.

Στο άλλο άκρο του φάσματος ήταν άνθρωποι που έπαιρναν μεγάλο μέρος του διατροφικού τους λίπους από το κρέας. Το 20% με την υψηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών είχε 16% περισσότερες πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το 20% με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ διατροφικού λίπους και κινδύνου εγκεφαλικού. Αυτό επικεντρώθηκε στις πηγές τροφίμων αυτού του λίπους, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Fenglei Wang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Τι ανακάλυψε η μελέτη;

Και τα ευρήματα, είπε, ευνοούν την αντικατάσταση του λίπους του βόειου κρέατος με φυτικά έλαια όπως η ελιά, η σόγια ή το καλαμπόκι. Ο Wang θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα το Σάββατο σε μια διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Οι μελέτες που δημοσιεύονται σε συνεδριάσεις θεωρούνται γενικά προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές. Τα ευρήματα δεν υπονοούν ότι το διατροφικό λίπος είναι η όλη ιστορία όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, δήλωσε η Alice Lichtenstein, καθηγήτρια διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

Η Lichtenstein, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είναι ο κύριος συγγραφέας των τελευταίων διατροφικών συμβουλών του AHA, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Είπε ότι η συνολική ποιότητα της δίαιτας είναι το κλειδί, και όχι κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό. «Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυτικά λίπη πιθανότατα κάνουν και πολλά άλλα πράγματα, όπως να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να ασκούνται και να μην καπνίζουν», είπε η Lichtenstein.

Η μελέτη έλαβε υπόψη πολλές από αυτές τις μεταβλητές για να καταλήξει στα στοιχεία της σχετικά με το διαιτητικό λίπος. Και, είπε ο Lichtenstein, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κορεσμένων λιπαρών πιθανότατα ευθύνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μεταξύ των οπαδών του κόκκινου κρέατος. (Αντίθετα, οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα φυτικά λίπη πιθανότατα έτρωγαν λίγα κορεσμένα λίπη.) Αλλά το θέμα παραμένει ότι οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν σε ολόκληρη τη διατροφή τους, είπε η Lichtenstein. Το AHA ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε άφθονα ολόκληρα και «ελάχιστα επεξεργασμένα» τρόφιμα και να κόβουν βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, κράκερ και άλλα αγαπημένα σνακ.

Αυτό βοηθά στον περιορισμό των λιγότερο από υγιεινών λιπαρών, καθώς και της ζάχαρης και του νατρίου, είπε η Lichtenstein. Εξίσου σημαντικό, μια διατροφή πλούσια σε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και ψάρια θα παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνθρωποι για να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή τους υγεία. Όσον αφορά το λίπος, το AHA συνιστά να εστιάσετε στην πηγή: Χρησιμοποιήστε υγρά φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο. Και προτιμήστε τροφές όπως ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών, σπόρους και αβοκάντο.

Και με το κρέας;

Το κρέας δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι, σύμφωνα με την Lichtenstein. Αλλά επιλέξτε άπαχα κομμάτια, αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα και αντικαταστήστε μερικές μερίδες κρέατος με λιπαρά ψάρια — τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συνδέονται με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Για τη μελέτη, η ομάδα του Wang χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μακροχρόνιες μελέτες επαγγελματιών υγείας των ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 117.000 συμμετέχοντες συνολικά. Στην αρχή, τη δεκαετία του 1980, και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια, συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής.

Πάνω από 27 χρόνια, σχεδόν 6.200 συμμετέχοντες έπαθαν εγκεφαλικό. Αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε καθώς αυξήθηκε η πρόσληψη φυτικών λιπαρών. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξήθηκε παράλληλα με την κατανάλωση λίπους από το κρέας. Για κάθε ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά 8%, και για κάθε μερίδα επεξεργασμένου κρέατος αυξήθηκε κατά 12%. Αυτό, είπε ο Wang, έγινε αφού οι ερευνητές υπολόγισαν παράγοντες όπως η πρόσληψη θερμίδων, οι συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και το ποτό και καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ