Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που εξόργισε με την ερώτηση της τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που εξόργισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επεισόδιο έλαβε χώρα νωρίτερα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, η οποία καταγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως «ψεύδεται» αναφορικά με το μεταναστευτικό, καθώς «η Ελλάδα πραγματοποιεί pushbacks (επαναπροωθήσεις)» μεταναστών, στο πλαίσιο της συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Νωρίτερα, η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ είχε κάνει ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter, γράφοντας το εξής:

«Σε λίγο εδώ θα εμφανιστούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Και οι δύο συνυπεύθυνοι για τις απωθήσεις και τη φρίκη των προσφύγων.Έχω το δικαίωμα να κάνω ΜΙΑ ερώτηση: ΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ; ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΙΔΕΕΣ!».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «Κύριε πρωθυπουργέ πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα; Γίνονται pushbacks προσφύγων στην Ελλάδα και υπάρχουν όλες οι αποδείξεις, αλλά εσείς εξακολουθείτε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν λέτε ότι ‘’ οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους. Περιμέναμε για έξι χρόνια. Κανένας δεν έκανε τίποτα. Δεν μεταφέρθηκαν πρόσφυγες. Και ναι κάνουμε σκληρά και βάρβαρα pushbacks (επαναπροωθήσεις)’’».

Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, με κ. Μητσοτάκη να απαντά, λέγοντας ότι «Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως τα ερωτήματα στους πολιτικούς, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό. Αλλά δεν είναι αποδεκτό να έρχεστε σε αυτό το γραφείο και να προσβάλλετε εμένα και τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις μη βασισμένες από ντοκουμέντα. Αυτή η χώρα έχει αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Κάθε μέρα διασώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα».

Και πρόσθεσε «ναι, αναχαιτίζουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία. Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και αναμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει και να περισυλλέξει αυτούς τους ανθρώπους. Αν λοιπόν έπρεπε να κατηγορήσετε κάποιον, θα έπρεπε να κατηγορήσετε αυτούς που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό συστηματικά, ωθώντας ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση να εγκαταλείψουν μια ασφαλή χώρα, γιατί πρέπει να σας θυμίσω ότι όσοι βρίσκονται στην Τουρκία δεν είναι σε κίνδυνο. Αυτούς να κατηγορήσετε».

Σημείωσε δε ότι «έχουμε μια σκληρή, αλλά όχι φοβική πολιτική», ενώ σε εκείνο το σημείο προσπάθησε να διακόψει τον πρωθυπουργό η Ολλανδή δημοσιογράφος, με τον κ. Μητσοτάκη να διερωτάται αν η ίδια έχει πάει ποτέ στα νέα ΚΥΤ ή στην Σάμο, λέγοντας σε αυστηρό ύφος «Δεν έχετε πάει ποτέ στη Σάμο».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «αν πάτε στη Σάμο θα δείτε ένα άψογο ΚΥΤ, με άψογες συνθήκες». «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποια είναι όμως η Ολλανδή δημοσιογράφος

Η 61χρονη Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ είναι ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ που ζει στην Ύδρα εδώ και περίπου 40 χρόνια, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη με έως ένα χρόνο φυλάκισης.

Σημειώνεται ότι συνελήφθη στις 13 Ιουνίου για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής ξένου πολίτη» στην Ελλάδα. Η ίδια είχε δηλώσει στον Guardian ότι συνελήφθη επειδή ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του Φρίντον, ενός 23χρονου αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο Φρίντον μένει μαζί της ενώ έχει κάνει έφεση για την αρνητική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο.

«Διάφοροι θυμωμένοι νησιώτες τους κάλεσαν (σ.σ αξιωματικούς της αστυνομίας) λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με κάποιον “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέουχελ στον Guardian. «Με έθεσαν υπό κράτηση σαν να ήμουν κάποιου είδους φονικός τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τα χάπια μου και αποσμητικό», συμπλήρωσε.

Η Μπέουχελ και ο Φρίντον κρατήθηκαν τη νύχτα στην Ύδρα και στη συνέχεια είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, με χειροπέδες. Η δημοσιογράφος είχε αναφέρει ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Φρίντον έμενε μαζί της και ότι είχε καλύψει την υπόθεσή του ως δημοσιογράφος.

«Το όλο ζήτημα της απόκρυψης είναι γελοίο», είχε πει η δημοσιογράφος. «Υπάρχουν γράμματα που χρονολογούνται από μία δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020 που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του και τα μαθήματα ελληνικών του», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ