ΓΕΕΘΑ: «Κλειδώνει» τον Ερντογάν ο Στρατηγός Φλώρος – Συμμαχίες – «κλειδιά» με τον αραβικό κόσμο


Μετά την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία και με την Ιορδανία – Πώς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δημιουργεί μεθοδικά έναν άξονα ασφαλείας και σταθερότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. 

Ιδιαίτερα κομβικός εξελίσσεται ο ρόλος των ελληνοαραβικών σχέσεων, σε μια περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Με δεδομένη την αστάθεια εξαιτίας των επιβεβαιωμένων στην πράξη αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας, οι σχέσεις της Αθήνας με βαθιά μουσουλμανικές χώρες αποκτούν νέα διάσταση και οι εξελίξεις απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυσή τους σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και φυσικά ασφάλειας.

Είναι δεδομένο πως με την πλειοψηφία των χωρών του αραβικού κόσμου μας συνδέουν κοινές αξίες και κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και η αποφυγή ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών.

Με πρωτοβουλίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οι στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική μας και πανίσχυρη Αίγυπτο, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο εδώ και δεκαετίες, ενώ οι δεσμοί με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, αναπτύσσονται συνεχώς, δημιουργώντας έναν άξονα σταθερότητας απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ιορδανία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Chairman Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordanian Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός έγινε δεκτός από τον βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein, ενώ παρακολούθησε άσκηση τμημάτων Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον βασιλιά Αμπντάλα για τις άριστες εντυπώσεις του από την φιλοξενία του στην Ιορδανία, για την ισχυρή στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, όπως και για το σχεδιασμό της περαιτέρω αναβάθμισής της μέσω του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας 2022 που υπεγράφη χθες, 8 Νοεμβρίου 2021 στο Αμμάν.

Ο κ. Φλώρος δεν παρέλειψε, δε, να τον διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εργάζονται για την προώθηση των ήδη άριστων και πολυεπίπεδων σχέσεων με αυτές της Ιορδανίας, συμβάλλοντας στις από κοινού διαρκείς προσπάθειες των δύο χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ιορδανία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολούθησε Ασκηση τμημάτων Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και Ιορδανίας Ομάδας SOF στην Aqaba.

Η άσκηση αφορούσε στην εξουδετέρωση υποβρύχιων ναρκών και στην αντιμετώπιση αμφίβιας κρούσης.

Αναφερόμενος στα ελληνικά τμήματα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγραψε σχετικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι η «άψογη εκτέλεση και παρουσία ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων» αυξάνει τη διαλειτουργικότητα, ενώ χαρακτήρισε «Greek» τον διοικητή της άσκησης, συνταγματάρχη Hisham Khaleel Al Jarrah.

Η στρατηγική του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είναι προφανές πως αποδίδει καρπόυς, με τα βαθύτατα μουσουλμανικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ