Διατοφή: Σημάδια πως πρέπει να τρώτε περισσότερα λιπαρά

Συνήθως οι γιατροί μας λένε να αποφεύγουμε τα λιπαρά στην διατροφή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τρώμε και καθόλου. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πρόσληψή τους όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με αύξηση του βάρους και προβλήματα υγείας.

Αν και πολλές δίαιτες στηρίζονται στην αποχή από τροφές που περιέχουν λιπαρά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα τα λιπαρά δεν είναι ίδια.

Υπάρχουν λιπαρά που ο οργανισμός τα έχει μεγάλη ανάγκη για να λειτουργήσει σωστά και αυτά ονομάζονται «καλά» λιπαρά.

Τέτοια υπάρχουν σε τροφές όπως τα ψάρια, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο.

Σημάδια πως πρέπει να βάλετε περισσότερα λιπαρά στην διατροφή σας

  • Πεινάτε μετά από ένα πλήρες γεύμα: Επειδή το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τα λιπαρά από ό,τι χρειάζεται για να αφομοιώσει τους υδατάνθρακες, τα γεύματα που περιλαμβάνουν λιπαρά θα σας βοηθήσουν να νιώθετε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Προβλήματα επιδερμίδας: Aν η επιδερμίδα σας είναι πιο ξηρή και δημιουργούνται φολίδες (σημεία που «σκάει» και ξεφλουδίζει) είναι πιθανό να χρειάζεστε περισσότερα λιπαρά στην διατροφή σας. Τα καλά λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα στις βιταμίνες που περιέχονται σε άλλες τροφές. Kαι οι βιταμίνες με τη σειρά τους βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος.
  • Ακανόνιστη περίοδος: Αν παρατηρείτε ότι ο κύκλος σας δεν είναι φυσιολογικός, η αιτία μπορεί να κρύβεται στην έλλειψη καλών λιπαρών από τη διατροφή σας που έχει επιφέρει ορμονική ανισορροπία στον οργανισμό σας. Η διατροφή πάντως δεν είναι η μοναδική αιτία για τον ακανόνιστο κύκλο. Oπότε είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε γυναικολόγο.
  • Αδυναμία συγκέντρωσης: Ένα γραμμάριο λιπαρών δίνει τις διπλάσιες θερμίδες σε σύγκριση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεΐνης. Μπορείτε να λαμβάνετε όλες τις θερμίδες που χρειάζεστε από υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι τα άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετά καλά λιπαρά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα.
  • Κακή μνήμη: Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται στα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, καρποί, ψάρια κλπ) βοηθάει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και την καλύτερη μνήμη.
  • Κουράζεστε εύκολα: Αν παρατηρήσετε ότι νιώθετε εξαντλημένοι μετά από λίγα λεπτά σωματικής άσκησης, ίσως φταίει η διατροφή σας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα καίει πρώτα τους υδατάνθρακες και στη συνέχεια βασίζεται στις θερμίδες από το λίπος για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια που χρειάζεστε.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here