Προς αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο


Τον δρόμο για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους ανοίγει πιθανή νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. 

Η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου αυτού από το επόμενο έτος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φορολογουμένους θα έχει ως συνέπεια από την 1η-1-2022 και μετά να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών ακινήτων αποφασίσθηκε στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης. Η καραντίνα και το κλείσιμο της οικονομίας επί της ουσίας έπληξε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που βρέθηκαν να ζουν με τα επιδόματα των αναστολών, βυθίστηκε ο τζίρος στην αγορά πιέζοντας όσους παρέμειναν ανοιχτοί, ενώ χαμένοι ήταν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επίσης έχασαν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους.

Αρχικά αυτό που ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το μέτρο ουσιαστικά ελήφθη προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, ενώ αντίθετα σημείωναν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν είχαν μείωση εισοδημάτων από την υγειονομική κρίση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ