Αυτοφροντίδα πένθος: Πώς πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά την διάρκεια του πένθους


Τα 5 στάδια της θλίψης είναι ο τίτλος μιας θεωρίας που αναπτύχθηκε αρχικά στην Ελβετία, για να υποστηρίξουν ανθρώπους που είχαν μάθει ότι είχαν μια ανίατη ασθένεια. Αυτό το μοντέλο γνωστό ως τα 5 στάδια της θλίψης σχεδιάστηκε αρχικά ως αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον θάνατο και την ασθένεια, αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν ανακριβή ορισμό της θλίψης. Ενώ η εμπειρία κάθε ατόμου με τη θλίψη μπορεί να είναι μοναδική το μοντέλο των 5 σταδίων πένθους μπορεί να είναι ένα χρήσιμο θέμα για συζήτηση και προβληματισμό. Υπάρχουν σίγουρα έντονα συναισθήματα που μπορεί να βιώσετε σε μια περίοδο θλίψης. Εάν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε τι βιώνετε ή θέλετε να δείξετε ενσυναίσθηση σε έναν φίλο πρέπει να μάθετε ότι τα 5 στάδια θλίψης είναι:

  1. Άρνηση
  2. Θυμός
  3. Διαπραγμάτευση
  4. Κατάθλιψη
  5. Αποδοχή

Σε περιόδους λοιπόν βαθιάς θλίψης ή πένθους πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας. Όταν αντιμετωπίζουν το πένθος, πολλοί άνθρωποι είναι απασχολημένοι με το να φροντίζουν τους άλλους και κατά συνέπεια παραμελούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε τα 5 στάδια θλίψης πιο γρήγορα.

  • Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο για να σας βοηθήσει να κινηθείτε μέσα από τα συναισθήματα: Εάν δεν αισθάνεστε ικανοί να εκφραστείτε προφορικά σε έναν έμπιστο σύντροφο ή σε έναν επαγγελματία υγείας, το ημερολογίου μπορούν επίσης να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συναισθήματά σας και να καταγράψετε τις σκέψεις σας καθώς αντιμετωπίζετε τη θλίψη.
  • Χρησιμοποιήστε την άσκηση για να καταπολεμήσετε τα αρνητικά συναισθήματα: Η άσκηση είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο αυτοφροντίδας σε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν. Η διοχέτευση της αρνητικής ενέργειας για παράδειγμα σε μεγάλους περιπάτους ή ακόμα και τζόκινγκ έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι ενισχύουν την αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας και υποστηρίζουν τη γενική ευεξία.
  • Εγγραφείτε σε τοπικές ομάδες διαχείρισης θλίψης: Για να αντιμετωπίσετε τα αισθήματα μοναξιάς, ίσως θα θέλατε να σκεφτείτε να γίνετε μέλος μιας τοπικής ομάδας υποστήριξης για τους πενθούντες. Αυτή είναι μια δραστηριότητα αυτοεξυπηρέτησης που μπορεί να σας βοηθήσει να εμπλακείτε εκ νέου με την κοινότητα.
  • Βρείτε δύναμη στην προσευχή: Το να συνεχίσεις να υπάρχεις χωρίς κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να είναι τρομακτικό. Εάν έχετε πίστη, ίσως μπορέσετε να βρείτε παρηγοριά στην προσευχή. Η συζήτηση με τον πνευματικό σας είναι μια δραστηριότητα αυτοεξυπηρέτησης που μπορεί να σας δώσει δύναμη για να αναδιαμορφώσετε ένα μέλλον και να βρείτε τον δικό σας δρόμο να προχωρήσετε.

Η θλίψη είναι μια φυσική προέκταση της απώλειας. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η προσαρμογή στην απώλειά σας απαιτεί χρόνο και είναι έτοιμοι να σας καθοδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι. Αν λοιπόν η θλίψη είναι κάτι που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας επισκεφθείτε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ