Χανιά: Στο έλεος των εξωσχολικών τα σχολικά κτήρια λόγω έλλειψης φυλάκων


Με το που πέσει η νύχτα στα Χανιά ομάδες νεαρών συμμετέχουν σε καυγάδες και προκαλούν βανδαλισμούς στα σχολικά κτήρια 

Το μεγάλο πρόβλημα με την ουσιαστική απουσία σχολικών φυλακών στα σχολεία των Χανίων αποτυπώνεται κάθε απόγευμα και ειδικά με το που πέσει η νύχτα, καθώς οι καταγγελίες στην αστυνομία για νεαρούς που προχωρούν σε βανδαλισμούς στους χώρους αυτούς, είναι καθημερινές.

Και να ήταν μόνο οι βανδαλισμοί ίσως το μόνο «κόστος» θα ήταν το οικονομικό. Όμως καταγγελίες που έχουν γίνει στο Flashnews.gr αναφέρουν πως εκτός του ότι οι εξωσχολικοί, αλλά και μαθητές, μπαίνουν μέσα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, (συνήθως πηδώντας από τα κάγκελα), συχνά – πυκνά γίνονται έντονοι τσακωμοί μεταξύ τους, ενώ τα σχολεία μετατρέπονται σε «στέκια» ύποπτων συναλλαγών με σαφείς υπόνοιες για διακίνηση και ναρκωτικών.

Η κατάσταση φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε μάστιγα, σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα εντός και εκτός της πόλης των Χανίων, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε κάποιες περιπτώσεις εξωσχολικοί πλησιάζουν στα κάγκελα των σχολείων ακόμη και στην διάρκεια της ημέρας, έχοντας ύποπτες συναλλαγές με γνωστούς τους μαθητές, ενώ επίκεντρο των δραστηριοτήτων αποτελούν τα αποχωρητήρια των σχολείων.

Το αποτέλεσμα είναι πως σε κάποια σχολεία να επικρατεί κλίμα φόβου και τρόμου ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και λόγω της μη ύπαρξης επιστατών σε όλα τα σχολεία και κυρίως λόγω της πλήρους ανυπαρξίας σχολικών φυλάκων, τον ρόλο τους διαδραματίζουν οι γείτονες που σχεδόν κάθε βράδυ τηλεφωνούν το 100 για να αναφέρουν την είσοδο νέων ατόμων μέσα στο σχολείο καθώς και για επεισόδια.

Δυστυχώς τα μνημόνια μπορεί να καταργήθηκαν αλλά οι τότε επιλογές έχουν και σήμερα τις επιπτώσεις τους στα σχολεία, όπως εξηγεί στο Flashnews.gr, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων Αντώνης Βαρδάκης:

«Ο θεσμός των σχολικών φυλάκων έχει καταργηθεί και ο μόνος τρόπος για να κάνουμε προσλήψεις είναι μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ εφόσον βέβαια κάποιος δηλώσει την σχετική κατηγορία» είπε ο κ. Βαρδάκης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, κατά χρονικά διαστήματα, όπως πέρυσι, είχαν γίνει ελάχιστες προσλήψεις σχολικών φυλάκων μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά αυτές είναι για μικρό χρονικό διάστημα και εννοείται για 2-3 σχολεία, ενώ το ωράριό τους λήγει στις 10:00 το βράδυ, οπότε το πρόβλημα παραμένει στην διάρκεια της νύχτας.

Να σημειωθεί πως πολλοί Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Χανίων, έχουν ζητήσει να επιτραπούν οι προσλήψεις σχολικών φυλάκων, αλλά – όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Χανίων – οι κυβερνήσεις (και η προηγούμενη και η τωρινή) «δεν στηρίζουν τον θεσμό».

Όμως το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται, με τα σχολεία να μετατρέπονται σε στέκια ανομίας και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να βιώνουν καταστάσεις φόβου και επιβάλλεται να υπάρξει μια συστράτευση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατεύθυνση επαναφοράς του θεσμού των σχολικών φυλάκων και μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.

Με πληροφορίες από flashnews.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ