Άγχος αντιμετώπιση: Η κηπουρική μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση από το άγχος

Η κηπουρική μπορεί να είναι ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφίσετε το άγχος και το στρες. Είτε έχετε ένα μικρό αίθριο για να διακοσμήσετε με τα αγαπημένα σας φυτά και λουλούδια, είτε έναν τεράστιο χώρο για περιποίηση, το να φτιάξετε ένα μικρό καταφύγιο της φύσης στο σπίτι σας, μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος σας και να σας φέρει ακόμα περισσότερη ηρεμία. Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να εκτελέσουν μια αγχωτική εργασία και στη συνέχεια τους ζητήθηκε είτε να ασκήσουν 30 λεπτά κηπουρικής στους κήπους τους ή 30 λεπτά ανάγνωσης. Ενώ και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση του στρες, οι “κηπουροί” παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση (όπως μετρήθηκε από την κορτιζόλη στο σάλιο τους), καθώς και αποκατάσταση της θετικής τους διάθεσης.

Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η κηπουρική είναι μια φανταστική ανακούφιση από το άγχος και το στρες

  • Ηλιακό φως

Απλά και μόνο η παρούσία στο φως του ήλιου μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Αυτός είναι εν μέρει ένας από τους λόγους που η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή επηρεάζει ορισμένους ανθρώπους κατά τους χειμερινούς μήνες όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως. Το ηλιακό φως παρέχει επίσης μια εισροή βιταμίνης D στο σώμα και ο καθαρός αέρας που το συνοδεύει είναι καλός για την υγεία σας.

  • Η επαφή με τη φύση είναι θεραπευτική

Η επαφή με τη φύση και την ύπαιθρο μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα διάλειμμα από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής. Με τον χρόνο που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους (στη δουλειά, παρακολουθώντας τηλεόραση, κ.λπ.), πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μια παρόρμηση να συνδεθούν με τη φύση, που δύσκολα ωστόσο εκληρώνεται στη καθημερινότητά τους. Αν και μπορεί να μην έχετε τον χρόνο να κάνετε κάμπινγκ ή να κάνετε μια πεζοπορία στη φύση κάθε μέρα, το να έχετε ένα μικρό κομμάτι φύσης έξω από την πόρτα σας ή στο μπαλκόνι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε αυτή τη θεραπευτική σύνδεση μαζί της.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here