Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η κινεζική Evergrande

Σε νέα αθέτηση πληρωμών προχώρησε η κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande, που δεν προχώρησε σε καταβολές τόκων προς διεθνείς επενδυτές. 

O γερμανικός όμιλος DMSA (Deutsche Marktscreening Agentur – German Market Screening Agency) που είχε επενδύσει σε ομόλογα της κινεζικής εταιρείας δεν έχει λάβει τις αναλογούσες πληρωμές τόκων μέχρι και τη λήξη της περιόδου χάριτος χθες.

Έτσι, προετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης κατά της Evergrande, ενώ καλεί όλους τους ομολογιούχους επενδυτές του κινεζικού κολοσσού να συμμετάσχουν σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου.

Ο όμιλος που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στην Κίνα αθέτησε τις πληρωμές τόκων σε δύο ομόλογα τον Σεπτέμβριο, για τα οποία είχε περίοδο χάριτος 30 ημερών η οποία έληξε τον Οκτώβριο.

Η κρίση ρευστότητας της Evergrande που κλιμακώθηκε τον Σεπτέμβριο και θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωσή της, προβληματίζει τις κινεζικές αρχές διότι εντείνει τη μεταβλητότητα των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι όμιλοι ακινήτων της Κίνας έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ομολόγων τουλάχιστον εδώ και έναν μήνα. Κατά συνέπεια αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων που διαθέτουν σε πώληση, ένα φαινόμενο που αρχίζει να γίνεται αντιληπτό από τους κυβερνώντες.

Μέχρι και πρόσφατα επικρατούσε ανησυχία για τη φούσκα στην αγορά κατοικίας των μεγάλων αστικών κέντρων της Κίνας. Πλέον υπάρχει προβληματισμός μήπως υποχωρήσουν ραγδαία οι αξίες, οδηγώντας σε κρίση την αγορά.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here