Μελέτη Δοκιμές: Ορισμένα επίπεδα ύπνου είναι σημαντικά για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας

Μελέτη Δοκιμές: Ο ύπνος λιγότερες από 4,5 ώρες και περισσότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα σχετίζεται με γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Oxford Academic’s Brain, μια ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασε τη σχέση μεταξύ ύπνου και γνωστικής λειτουργίας στην προκλινική και πρώιμη συμπτωματική νόσο του Αλτσχάιμερ. Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα παρακολούθησε τη δραστηριότητα ύπνου-εγρήγορσης 100 συμμετεχόντων σε μια περίοδο τεσσάρων έως έξι νυχτών.

Οι συμμετέχοντες, για τους οποίους το The Conversation ανέφερε ότι ήταν από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 70 κατά μέσο όρο, παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια και υποβλήθηκαν σε τυποποιημένο γνωστικό τεστ, γονότυπο APOE και μέτρηση βιοδεικτών της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, σε κάθε κλινική επίσκεψη, τα άτομα ολοκλήρωσαν μια μπαταρία νευροψυχολογικών δοκιμών για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας.

Ένα ζευγάρι που κοιμάται

Η απόδοση στις δοκιμές βαθμολογήθηκε με μια τυπική βαθμολογία και υπολογίστηκε ο μέσος όρος για τον προσδιορισμό μιας προκλινικής σύνθετης γνωστικής βαθμολογίας Alzheimer. Εκτιμώντας την επίδραση των διατομικών παραμέτρων ύπνου στη διαμήκη γνωστική απόδοση χρησιμοποιώντας γενικευμένα προσθετικά μοντέλα μικτών επιδράσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «οι διαμήκεις αλλαγές στη γνωστική λειτουργία που μετρήθηκαν από το γνωστικό σύνθετο μειώθηκαν σε χαμηλές και υψηλές τιμές του συνολικού χρόνου ύπνου».

Αυτό ίσχυε ακόμη και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, τα έτη εκπαίδευσης και οι βιοδείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ. Την εποχή της μελέτης, 88 άτομα δεν εμφάνιζαν σημάδια άνοιας, ενώ 12 εμφάνισαν σημάδια γνωστικής εξασθένησης, ανέφερε το The Conversation. «Η γνωστική λειτουργία ήταν σταθερή με την πάροδο του χρόνου σε ένα μεσαίο εύρος του συνολικού χρόνου ύπνου, του χρόνου σε ύπνο non-REM και REM και <1 Hz δραστηριότητας αργών κυμάτων, υποδηλώνοντας ότι ορισμένα επίπεδα ύπνου είναι σημαντικά για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας», έγραψαν οι συγγραφείς.

Ο ύπνος αργών κυμάτων αναφέρεται συχνά ως «βαθύς ύπνος». Συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τον ύπνο σας και να κάνετε αυτό το κλείσιμο βίντεο να μετράει

Αν και η ομάδα είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η διάγνωση και η θεραπεία των διαταραχών του ύπνου για τη βελτιστοποίηση του χρόνου ύπνου και της δραστηριότητας αργών κυμάτων θα μπορούσε να έχει «σταθεροποιητική επίδραση» στη γνωστική λειτουργία στην προκλινική ή πρώιμη συμπτωματική νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τη γνωστική εξασθένηση, η σχέση μεταξύ του υπερβολικού ύπνου και της γνωστικής απόδοσης είναι πιο μυστηριώδης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν επτά ώρες ή περισσότερες για άτομα ηλικίας 18-60 ετών, επτά έως εννέα ώρες για άτομα ηλικίας 61-64 ετών και επτά έως οκτώ ώρες για άτομα 65 ετών και άνω.

Μια Εθνική έρευνα για την υγεία από το 2011 έως το 2014 διαπίστωσε ότι το 31,6% των ενηλίκων 18 ετών και άνω δεν κοιμούνται επαρκώς.

Τα άτομα που δεν κοιμούνται τακτικά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, κακή ψυχική υγεία και ακόμη και πρόωρο θάνατο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here