Συζήτηση με Φ. Σαχινίδη – Γ. Χουλιαράκη για το Σύμφωνο Σταθερότητας


Απόψε θα διεξαχθεί η εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ με θέμα «Δημοσιονομική πολιτική: Μεταρρυθμίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας & Ανάπτυξης – μία ελληνική οπτική».

Στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα θα μιλήσουν ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος, η Έλενα Παπαδοπούλου και ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας.

Η εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ έρχεται σε μια κομβική στιγμή που η συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τα δε πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτή, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γιώργος Χουλιαράκης, και οι δύο ως πρώην επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου στο παρελθόν έχουν αναμετρηθεί με τα «σκληρά» νούμερα του προϋπολογισμού, σε εποχές μάλιστα που μας επιβαλλόταν αυστηρή λιτότητα από την ΕΕ.

Και λόγω αυτής της εμπειρίας ο λόγος τους και η άποψή τους για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ειδική βαρύτητα.

Στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Eurogroup και Ecofin για το Σύμφωνο Σταθερότητας καταδείχθηκε πως δεν υπάρχει συναίνεση εντός της ΕΕ για το σε ποια κατεύθυνσή πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Αλλαγές ζητούν οι χώρες του Νότου, ωστόσο χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζουν ότι οι κανόνες λειτούργησαν καλά στο παρελθόν και δεν χρειάζονται αλλαγές, καθώς υπάρχει ήδη ένα ικανοποιητικό περιθώριο ευελιξίας.

Από την άλλη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οι κανόνες χρειάζονται αναμόρφωση. Ο δε ESM προτείνει να διατηρηθεί ανέπαφο το όριο του 3%, αλλά το όριο για το χρέος να ανέβει στο 100% του ΑΕΠ, από 60% που είναι σήμερα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ