Πανεπιστήμιο Αυστραλία: Η θεραπεία του διαβητικού έλκους ποδιού θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό SARS-Cov-2


Πανεπιστήμιο Αυστραλία: Ένα νέο σκεύασμα για το έλκος του ποδιού που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τον κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Physics Letters, η ομάδα εξέτασε τη θεραπεία ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηριακών λοιμώξεων, πειραματιζόμενη για να βρει μια αποτελεσματική μη αντιβιοτική αντιμικροβιακή στρατηγική για την καταπολέμηση των λοιμώξεων στα έλκη του διαβητικού ποδιού.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η ενίσχυση του ψυχρού ιονισμένου αερίου πλάσματος με υπεροξικό οξύ ήταν «ιδιαίτερα αποτελεσματική» στην εξάλειψη των κοινών παθογόνων βακτηρίων του τραύματος και στην απενεργοποίηση του SARS-Cov-2.

“Αυτό το έγγραφο παρουσιάζει μια στρατηγική που χρησιμοποιεί κρύο πλάσμα για την ενεργοποίηση μορίων δότη ακετυλίου “κατ’ απαίτηση”.

Η διαδικασία δημιουργεί μια υδατική αντιμικροβιακή σύνθεση που περιλαμβάνει ένα πλούσιο μείγμα μορίων υψηλής οξείδωσης: υπεροξικό οξύ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλο αντιδραστικό οξυγόνο και είδη αζώτου», εξήγησε η ομάδα.

“Η συνεργική ισχυρή οξειδωτική δράση μεταξύ αυτών των μορίων αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην εξάλειψη κοινών παθογόνων βακτηρίων πληγών (Pseudomonas aeruginosa και Staphylococcus aureus) και στην αδρανοποίηση ενός ιού (SARS-CoV-2).

Σε μια δήλωση στο πανεπιστήμιο, ο Endre Szili είπε ότι αρχικά διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός κρύου αερίου πλάσματος με μόρια δότη ακετυλίου για τη βελτίωση της οξείδωσής του σκότωσε εντελώς τα βακτήρια που βρίσκονται σε χρόνιες πληγές.

Στη συνέχεια, έγραψε ο Szili, οι ερευνητές ερεύνησαν εάν η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στη θανάτωση του ιού SARS-CoV-2 και «φαίνεται ότι είναι». “Δείξαμε ότι μπορούσαμε να επιτύχουμε 84% μείωση του ιικού φορτίου χρησιμοποιώντας πλάσμα σε συνδυασμό με μόρια δότη ακετυλίου με βάση μια τυπική δόση που είναι ασφαλής για τα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό με ορισμένες τροποποιήσεις να το εξαλείψουμε εντελώς.” αυτός είπε.

Η τεχνολογία, που ανήκει στην AGA Nanotech με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση επιφανειών σε νοσοκομεία και μέσω συστημάτων κλιματισμού, σημείωσε ο συγγραφέας.

Η λύση δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως η delta.

Για τους διαβητικούς που επηρεάστηκαν από χρόνια τραύματα στα πόδια, τα ευρήματα ήταν επίσης σημαντικά.

“Τα έλκη των ποδιών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους διαβητικούς. Τα αντιβιοτικά είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας, αλλά τα βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και χρειαζόμαστε μια νέα λύση”, είπε ο Szili. Συνδυάζοντας ψυχρό πλάσμα με τα μόρια δότη ακετυλίου, δημιουργώντας υπεροξείδιο του υδρογόνου και απελευθερώνοντας υπεροξικό οξύ, τα ανθεκτικά βακτήρια σκοτώνονται.

Για την Pseudomonas aeruginosa, η οποία μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο αίμα και τους πνεύμονες μετά από χειρουργική επέμβαση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το πλάσμα χωρίς τα μόρια δότη ακετυλίου ήταν απολύτως αποτελεσματική.

Ο Staphylococcus aureus, γνωστός και ως «χρυσός σταφυλόκοκκος», κατέστησε αναγκαία τη συνδυασμένη θεραπεία. «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια λύση χωρίς αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κλιμάκωση της μικροβιακής αντοχής και πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα με αυτή τη νέα στρατηγική», είπε, προσθέτοντας ότι η σύνθεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κρέμα, τζελ, αεροζόλ ή επίδεσμο πληγών. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας είπε ότι η τελευταία επιλογή βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμή στο Royal Adelaide Hospital και στο Queen Elizabeth Hospital.

Η συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και παχυσαρκίας μπορεί να μην είναι τόσο στενά συνδεδεμένη όσο πιστεύαμε παλαιότερα Περισσότεροι από 122 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με διαβήτη ή προδιαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο διαβήτης είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική και περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους με διαβήτη υποφέρουν κάποιου είδους νευρική βλάβη, με τα πόδια συχνά να επηρεάζονται περισσότερο.

Αυτή η νευρική βλάβη, μαζί με την κακή ροή αίματος, θέτει τα άτομα σε κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος ποδιού που θα μπορούσε να μολυνθεί.

«Αν μια λοίμωξη δεν βελτιωθεί με τη θεραπεία, το δάχτυλο του ποδιού, το πόδι ή μέρος του ποδιού σας μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί (να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση) για να αποτραπεί η εξάπλωση της λοίμωξης και να σωθεί η ζωή σας», προειδοποίησε η υπηρεσία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη αναφέρει ότι 1 στους 10 ενήλικες ηλικίας 20-79 ετών ζει με διαβήτη και ότι ο διαβήτης ευθύνεται για έναν θάνατο κάθε πέντε δευτερόλεπτα το 2021.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ