Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για νέες απάτες μέσω POS – Πώς «έφαγαν» χρήματα από 73χρονο στην Κυψέλη


Τα POS επιστρατεύουν πλέον για τις απάτες τα κυκλώματα

Νέα μορφή απάτης από κυκλώματα που πλέον επιστρατεύουν POS μετά τα το τρικ των υποτιθέμενων χρεών από συγγενείς ή τις «αποζημιώσεις για τροχαία» έχουν εντοπίσει στην ΕΛΑΣ. Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ η απάτη γίνεται με την υφαρπαγή κωδικών συναλλαγών με ανενεργά POS αλλά και με τη βοήθεια συνεργών-οδηγών οχημάτων που κορνάρουν, τάχα αγανακτισμένοι από την «καθυστέρηση», ώστε να προκαλέσουν σύγχυση στο θύμα και να δώσουν άλλοθι στον συνεργό τους να απομακρυνθεί.

Οι άτυχοι πολίτες αρχικά δεν αντιλαμβάνονται την απάτη, καθώς το πόσο που τους ζητείται είναι σχετικά μικρό (σ.σ. λίγο μεγαλύτερο από το όριο για χρήση κωδικού ασφαλείας), ενώ στόχος των δραστών είναι η υφαρπαγή του pin. Χαρακτηριστική η περιγραφή που περιλαμβάνεται στη δικογραφία μετά από απάτη σε βάρος 73χρονου στην Κυψέλη:

«Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ένας άγνωστος άντρας σταμάτησε με ένα γκρι αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Κοδριγκτώνος και, προσποιούμενος ότι είναι γνωστός των παιδιών μου, μου είπε ότι ονομάζεται Θεοδωρόπουλος και πως ο γιος μου έχει παραγγείλει μελάνια, που θα αποσταλούν με κούριερ. Τότε, αφού του έδωσα το κινητό του γιου μου, αυτός προσποιήθηκε ότι τον κάλεσε και μου είπε να του μιλήσω. Εγώ φοβούμενος λόγω κορονοϊού του απάντησα πως δεν χρειάζεται και του είπα να μου δώσει εμένα το υλικά να τα πάω στον γιο μου. Επειτα μου ζήτησε το ποσό των 62 ευρώ το οποίο προθυμοποιήθηκα να πληρώσω με κάρτα. Αυτός βγάζοντας ένα POS μου ζήτησε να πατήσω τον κωδικό, τον οποίο και πληκτρολόγησα κρυφά από αυτόν. Πλην όμως, από αυτό το μηχάνημα ακουγόταν μία φωνή που επαναλάμβανε τον κωδικό που πατούσα. Εκείνη τη στιγμή ένα άλλο όχημα άρχισε να κορνάρει. Τότε ο δράστης μου είπε πως πάει να κάνει έναν κύκλο και επιστρέφει, έχοντας πάρει μαζί του και την κάρτα. Αφού πέρασαν μερικά λεπτά και δεν επέστρεφε άρχισα να καταλαβαίνω πως έχω πέσει θύμα απάτης. Ακύρωσα την κάρτα, όμως η τράπεζα με ενημέρωσε πως είχε ήδη γίνει ανάληψη 600 ευρώ, πιθανόν από ΑΤΜ της Κυψέλης. Επισημαίνω ότι ακριβώς πίσω από το όχημα του δράστη ακολουθούσε άλλο που κόρναρε συνεχώς με πρόφαση ότι θέλει να περάσει. Είμαι σίγουρος ότι ήταν συνεργός του…».

Οι διωκτικές αρχές εξαρθρώνουν 40-60 τέτοιου είδους κυκλώματα ετησίως και υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, μόνο στην Αττική, δηλώνονται περί τα 30 συμβάντα, με τον πραγματικό αριθμό τους να εκτιμάται ότι είναι διπλάσιος! Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας μορφής απάτης δεν προφυλακίζονται και επανέρχονται γρήγορα στην εγκληματική δράση και την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών από χιλιάδες πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους.

Η ατιμωρησία αυτή των δραστών, μάλιστα, έχει οδηγήσει στην εισήγηση, από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε για αυτές τις κατ’ επάγγελμα απάτες να προβλέπεται η προφυλάκιση των κατηγορουμένων ή οι εφέσεις τους στο δικαστήριο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 37χρονος πρωταγωνιστής της προαναφερόμενης απάτης με περίπου 40 θύματα σε όλη την Αττική και λεία που ξεπερνούσε τα 60.000 ευρώ, είχε συλληφθεί άλλες… 19 φορές για παρόμοια αδικήματα, όμως συνέχιζε απρόσκοπτα τη δράση του. Μάλιστα, δεν προφυλακίστηκε ούτε για την τωρινή υπόθεση, παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών. Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπός του, δικηγόρος Πειραιά, Ιωάννης Γλύκας, σημειώνει ότι «η υπόθεση θα κριθεί στα επόμενα στάδια δικαστικής διερεύνησής της».

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ