Ιλαρά: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για κίνδυνο επιδημίας


Η ιλαρά μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη… ακόμα και μοιραία, χωρίς το εμβόλιο. Τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί.  Πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των βρεφών που παρέλειψαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς.  καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδημιών της άκρως μεταδοτικής ασθένειας.

Περισσότερα από 22 εκατομμύρια βρέφη έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς το 2020. Αριθμός αυξημένος κατά 3 εκατομμύρια λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Αυτό αναφέρουν σε κοινή έκθεσή τους ο ΠΟΥ και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική ανθρώπινη ασθένεια. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια, τα οποία κινδυνεύουν να εμφανίσουν πνευμονία μεταξύ άλλων επιπλοκών.

Το 2019 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και 25 χρόνια, επισημαίνει το Reuters.

ΠΟΥ: Αυξάνονται οι παιδικές ασθένειες λόγω Covid-19

«Ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων παιδιών, οι επιδημίες ιλαράς, και οι διαγνωστικές δυνατότητες που διατέθηκαν στην αντιμετώπιση της Covid-19, είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θανάτων που σχετίζονται με την ιλαρά» δήλωσε ο Κέβιν Κάιν, επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών στα CDC.

Σύμφωνα με την έκθεση, 24 εκστρατείες εμβολιασμού σε 23 χώρες για την πρόληψη της ιλαράς το 2020 τελικά αναβλήθηκαν, αφήνοντας 93 εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην ασθένεια.

«Έχει κρίσιμη σημασία να εμβολιαστούν οι χώρες όσο γίνεται ταχύτερα κατά της Covid-19, αυτό όμως απαιτεί πρόσθετους πόρους έτσι ώστε να μην αποβεί εις βάρος των βασικών εμβολιαστικών προγραμμάτων» είπε η δρ Κέιτ Ο’Μπράιεν, επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμών του ΠΟΥ.

«Οι εμβολιασμοί ρουτίνας πρέπει να προστατευτούν και να ισχυροποιηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ανταλλάξουμε μια θανατηφόρα ασθένεια με μια άλλη».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ