Αυτοφροντίδα υπερφαγία: Τι πρέπει να κάνεις μετά από μία ημέρα φαγητού χωρίς μέτρο;

Εάν έστω και μία φορά στη ζωή σας έχετε φάει χωρίς μέτρο, ξέρετε αυτό το απαίσιο συναίσθημα που έρχεται μετά. Εμφανίζονται αισθήματα ντροπής, απέχθειας, απόγνωσης και λύπης τα οποία σε βαραίνουν, ενώ την ίδια στιγμή ορκίζεσαι ότι δεν θα το ξανακάνεις. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, μετά από υπερφαγία και να οδηγείτε τον εαυτό σας σε μια υγιή κατεύθυνση. 

Τι να κάνετε μετά από υπερφαγικό επεισόδιο;

  • Σκέψου γιατί έγινε αυτό: Μετά την υπερφαγία, νιώθετε σωματικά άβολα και συναισθηματικά άσχημα. Ενώ το σώμα και η ψυχή σας αναρρώνουν, ο εγκέφαλό σας δεν μπορεί να βοηθήσει. Όταν πραγματικά καταλάβετε τη δυναμική μιας υπερφαγίας και τα ερεθίσματα που το προκαλούν, μπορείτε να αρχίσετε να αποκτάτε περισσότερο έλεγχο στη συμπεριφορά σας. Αρχίστε να σκέφτεστε το επεισόδιο υπερφαγίας και ρωτήστε τον εαυτό σας «Γιατί; Πώς συνέβη; Πότε άρχισα να σκέφτομαι το φαγητό; Τι συνέβαινε πριν από αυτό;». Κατά τη διάρκεια μιας μέρας υπερφαγίας, ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμη της θέλησής σας. Ψυχολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η υπερφαγία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον εθισμό, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την αποφυγή του με αποφασιστικότητα και μόνο. Όταν όμως γνωρίζετε τις ενδείξεις και τα ερεθίσματα που τείνουν να υποκινούν μια υπερφαγία, μπορείτε να αρχίσετε να τα αποφεύγετε ή να τα αναγνωρίζετε νωρίτερα.
  • Αυτοσυμπόνια: Η επίγνωση αυτών των πραγμάτων σας δίνει ευκαιρίες να τα αλλάξετε. Η υπερφαγία δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι, τεμπέληδες ή οτιδήποτε άλλο. Έχει ψυχολογικές ρίζες, στα νευρολογικά μονοπάτια του εγκεφάλου που είναι εγγενώς δύσκολο να ξεπεραστούν χωρίς βοήθεια και αφοσίωση. Εξάλλου, δεν ζητήσατε να είστε επιρρεπείς στην υπερφαγία. Κανείς δεν θέλει να έχει αυτόν τον καταναγκασμό. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί κάποια στιγμή, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σε εξυπηρέτησε ή να σε ηρεμούσε. Κάνε λοιπόν υπομονή με τον εαυτό σου. Φροντίστε τον εαυτό σας όπως θα έκανες με έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Η θετική αυτοσυζήτηση σας βοηθάει πολύ να αποτρέψετε μελλοντικές υπερφαγίες. Δεδομένου ότι η υπερφαγία έχει τις ρίζες της στην κακή εικόνα του εαυτού μας και σε άλλα είδη συναισθηματικών κενών, το να μισείς τον εαυτό σου γι’ αυτό διαιωνίζει τον κύκλο. Αν προσπαθήσετε να τιμωρήσετε τον εαυτό σας, απλώς θα θέλετε να φάτε περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, η αυτοσυμπόνια παρέχει μια ανάσα φρέσκου αέρα που σας βοηθά να επιλέξετε ένα νέο μονοπάτι.
  • Βάλτε κάποια απόσταση ανάμεσα στον εαυτό σας και το επόμενο ατόπημα: Οι υπερβολές χαρακτηρίζονται από καταναγκασμό και απώλεια ελέγχου. Αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εστιάσετε στο να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς υπερφαγία. Ο απώτερος στόχος θα ήταν να μην γίνει ποτέ ξανά. Η εθιστική φύση της υπερφαγίας σημαίνει ότι οι υποτροπές είναι απίστευτα συχνές. Δώστε στον εαυτό σας έναν εφικτό στόχο για την  επόμενη μέρα υπερφαγίας. Με τον καιρό, αυτό γίνεται ευκολότερο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here