Σαρκοπενία εξάψεις: Η απώλεια μυών αυξάνει την ένταση των συμπτωμάτων στην εμμηνόπαυση


Οι ηλικιωμένες γυναίκες με απώλεια μυών είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργίας ονομάζεται σαρκοπενία. Πρόκειται πράγματι για μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις ορμόνες του φύλου μετά την εμμηνόπαυση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για σαρκοπενία περιλαμβάνουν έλλειψη άσκησης, χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, αλλαγές στα επίπεδα αυξητικής ορμόνης και αυξημένη φλεγμονή.

Λίγα λόγια για την έρευνα

Υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ της απώλειας μυών που συνδέεται με την ηλικία και την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ της σαρκοπενίας και των διαφόρων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, ήταν λιγότερο σαφής. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 300 Κορεάτισσες ηλικίας 40 έως 65 ετών. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Hyuntae Park, από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, διερεύνησαν την σχέση ανάμεσα στην σύσταση του σώματος, τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Ο Park και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι εξάψεις είναι λιγότερο συχνές σε γυναίκες με σαρκοπενία. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 8 Νοεμβρίου στο Menopause, το περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS).

Σημασία των ευρημάτων της μελέτης

Τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και της σχέσης μεταξύ της σαρκοπενίας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και της μειωμένης κινητικότητας, του αυξημένου κινδύνου πτώσεων και της μειωμένης διάρκειας υγείας και της ποιότητας ζωής. Οι ηλικιωμένες γυναίκες με απώλεια μυών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

  • μειωμένης κινητικότητας
  • δυσμενέστερης ποιότητας ζωής
  • καρδιακών παθήσεων
  • τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση

Προηγούμενες μελέτες σε σχέση με τις εξάψεις είχαν επικεντρωθεί στον συσχετισμόη μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και της περιμέτρου της μέσης. Όμως μέχρι τώρα δεν είχε γίνει αξιολόγηση ως προς το ποσοστό λίπους έναντι των μυών. Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σχετίζονται με πολλές χρόνιες διαταραχές. Ενδεικτικά, έχει αποδειχθεί πως σχετίζονται με παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και συνεπακόλουθα ο διαβήτης, η οστεοπόρωση και οι καρδιακές παθήσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ