Μειονότητες υπέρταση: Υψηλότερη αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκε σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA, περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Περισσότεροι από 1 στους 3 από αυτούς μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι την έχουν. Νέα μελέτη ανακάλυψε πως ομοφυλόφιλοι άνδρες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλότερες πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 424.255 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων το 1,8% ήταν ομοφυλόφιλοι και το 2,3% ήταν αμφιφυλόφιλοι. Το δείγμα προσαρμόστηκε με βάση:

  • δημογραφικά στοιχεία
  • ασφάλιση
  • δείκτη μάζας σώματος
  • κατάσταση καπνίσματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν το Σάββατο στο εικονικό συνέδριο Επιστημονικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Ανάλυση των ευρημάτων

Η επικεφαλής ερευνήτρια Yashika Sharma είπε ότι δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα της έρευνας. «Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ενήλικες της σεξουαλικής μειονότητας έχουν υψηλότερο επιπολασμό αρκετών παραγόντων κινδύνου για υπέρταση, όπως η χρήση καπνού, η σύντομη διάρκεια ύπνου και η παχυσαρκία, από τους ετεροφυλόφιλους ενήλικες». Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποδηλώνουν γιατί υπάρχουν οι ανισότητες. Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι ενήλικες «βιώνουν σημαντικούς ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση του AHA πέρυσι για την υγεία της καρδιάς σε ενήλικες LGBTQ.

Ωστόσο, η Sharma διαπίστωσε έκπληκτη ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν φάρμακα για την κατάστασή τους, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτός ο αριθμός ευθυγραμμίζεται με προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι «ορισμένες ομάδες ενηλίκων σεξουαλικής μειονότητας τείνουν να καθυστερούν την υγειονομική περίθαλψη», είπε η Sharma.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να επιμένουν περισσότερο στον έλεγχο των ενηλίκων LGB για υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα επαγγέλματα υγείας όπως γιατροί, νοσοκόμες και βοηθοί ιατρών πρέπει να ενημερωθούν σε σχέση με τις ανισότητες υγείας LGB. Η έρευνα ήταν περιορισμένη επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοόλ, παράγοντα κινδύνου υπέρτασης με υψηλότερα ποσοστά στην ομοφυλοφιλική και αμφιφυλόφιλη κοινότητα. Ωστόσο, εντάσσεται στην ευρύτερη κατανόηση για τη θεωρία του άγχους των μειονοτήτων, η οποία επιχειρεί να εξηγήσει πώς οι περιθωριοποιημένες ταυτότητες, όπως η σεξουαλική ταυτότητα, συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα υγείας.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here