Nautical Geo: Απειλές από το ψευδοκράτος μετά τη νέα NAVTEX για έρευνες στην Κύπρο


Η NAVTEX που εκδόθηκε για τη συνέχεια των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προκάλεσε την αντίδραση του ψευδοκράτους και μια απειλητική ανακοίνωση από πλευράς του.

Με αντίμετρα και απαντήσεις απειλούν οι Τουρκοκύπριοι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί και τη νέα NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών από το Nautical Geo. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, η Ελληνοκυπριακή πλευρά με αυτή την ενέργεια «καταπάτησε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων», ενώ για ακόμα μια φορά υπογραμμίζει πως η Λευκωσία είναι αυτή που δυναμιτίζει το κλίμα σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τατάρ που επιθυμεί τον διάλογο.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού από μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το κράτος μας δεν θα είναι θεατής του τετελεσμένου γεγονότος της ελληνοκυπριακής πλευράς που σφετερίστηκε τα δικαιώματα του λαού μας και θα κάνει ταυτόχρονα και ισοδύναμα βήματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων θα συνεχίσει να ασκεί τις δραστηριότητές της στις περιοχές αδειών που δώσαμε το 2011. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η ΤΔΒΚ πάντα προτιμούσε να επιλύει το ζήτημα στο πλαίσιο της διπλωματίας και του διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, ισχύει τόσο η πρότασή μας της 13ης Ιουλίου 2019 για τους πόρους υδρογονανθράκων όσο και η πρόσκληση για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Τουρκία θα συγκεντρώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του κράτους μας. Αυτή η εποικοδομητική πρόταση και κάλεσμα είναι σημαντικές ευκαιρίες που θα επιτρέψουν τη λύση του προβλήματος», υποστηρίζει επίσης η ανακοίνωση.

Τέλος, αναφέρεται ακόμα ότι: «Θεωρούμε ωφέλιμο να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για άλλη μια φορά ότι το μέρος που διαταράσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου, ενώ το μέρος που προτείνει εποικοδομητική συνεργασία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η ΤΔΒΚ».

Βέβαια, το πώς συνδράμει στο να επιτευχθεί μια συμφωνία επιμένοντας στη λύση δύο κρατών και «αγκαλιάζοντας» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και προχωρώντας σε ευθείες απειλές κατά της Κύπρου, είναι κάτι που μόνο ο Τατάρ και η Άγκυρα μπορούν να απαντήσουν. Είναι, άλλωστε, νωπές οι μνήμες από τις παρενοχλήσεις της Τουρκίας στο Nautical Geo οι οποίες είχαν ανεβάσει το θερμόμετρο στα… ύψη στην Κύπρο και είχαν διαμορφώσει ένα σκηνικό «πολέμου» στο νησί για ακόμα μια φορά, με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας και του ψευδοκράτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ