Αφγανιστάν: Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες από έκρηξη σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ


Ένας Αφγανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε μίνιμπας κοντά σε σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν σήμερα στην Καμπούλ, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο θύμα και στο τοπικό νοσοκομείο.

Η έκθεση σημειώθηκε δυτικά της Καμπούλ στη συνοικία της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα, Νταστ-ε-Μπάρσι, γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Φωτογραφίες που έδειχναν μια μεγάλη φλόγα να βγαίνει από ένα απανθρακωμένο όχημα και μαύρο καπνό κυκλοφόρησαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Δυστυχώς, χάσαμε άλλον έναν δημοσιογράφο”, έγραψε στο Twitter το Κέντρο Αφγανών Δημοσιογράφων, εξηγώντας πως ο Χαμίντ Σεϊγάνι, δημοσιογράφος του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Ariana TV, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.

“Έχασα τον Χαμίντ”, έγραψε στο Facebook η σύζυγός του, επίσης δημοσιογράφος.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. “Ήμουν στο αυτοκίνητό μου και μια έκρηξη σημειώθηκε στο όχημα που ήταν μπροστά μας”, είπε. Στη συνέχεια ακούστηκαν πυρά.

Το τοπικό νοσοκομείο ανέφερε πως παρέλαβε έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, έγραψε σε ένα τουίτ πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Στις αρχές Μαΐου, η συνοικία της Καμπούλ Νταστ-ε-Μπάρσι επλήγη από αιματηρή επίθεση. Σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν μπροστά από ένα σχολικό συγκρότημα για κορίτσια.

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθήτριες λυκείου, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν. Στην αρχή εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στο σχολείο και ακολούθησε η έκρηξη άλλων δύο βομβών την ώρα που οι μαθήτριες έβγαιναν έτρεχαν να βγουν από το κτίριο. Υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι πίσω από την επίθεση αυτή βρισκόταν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν, που κατέστησαν την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα προτεραιότητά τους έπειτα από δεκαετίες πολέμου, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το τοπικό παρακλάδι της, το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν (IS-K), ανταγωνιστής και κύριος αντίπαλος του κυβερνώντος ισλαμιστικού κινήματος, έθεσε στο στόχαστρο τις τελευταίες εβδομάδες τόσο τους Ταλιμπάν όσο και την αφγανική σιιτική μειονότητα.

Το εθνικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ τέθηκε στο στόχαστρο επίθεσης του IS-K, η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 50.

Χθες σημειώθηκε έκρηξη σε τέμενος στην επαρχία Τζαλάλαμπαντ (ανατολικά), για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15, σύμφωνα με γιατρό του τοπικού νοσοκομείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ