Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ουάσινγκτον απευθύνει προειδοποίηση στο Πεκίνο για την Ταϊβάν


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε χθες Σάββατο νέα προειδοποίηση στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν, πριν από την ψηφιακή σύνοδο κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ αύριο Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον κινέζο ομόλογό του, τον Ουάνγκ Γι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε βάρος της Ταϊβάν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι αναμένεται να συζητήσουν για τρίτη φορά αύριο Δευτέρα το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον· νωρίς το πρωί της Τρίτης ώρα Πεκίνου) μέσω βιντεοδιάσκεψης. Η συνομιλία των κ.κ. Μπλίνκεν και Ουάνγκ έγινε για να προετοιμαστεί η σύνοδος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «παρότρυνε το Πεκίνο να εμπλακεί σε ουσιώδη διάλογο» για την επίλυση των διαφορών του με την Ταϊπέι «ειρηνικά και κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες και τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η σύνοδος κορυφής των προέδρων Μπάιντεν και Σι θα γίνει ενώ οι εντάσεις παραμένουν υψηλές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, με καθεμιά πλευρά να παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της για ζητήματα από τις εμπορικές ανταλλαγές ως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ένταση κλιμακώθηκε μια βαθμίδα ακόμη τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον. Το Πεκίνο ενέτεινε τους τελευταίους μήνες τη στρατιωτική δραστηριότητά της γύρω από τη νήσο· η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ταϊπέι να ενισχύσει την άμυνά της.

Η σύνοδος κορυφής δίνει «μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες» να συζητήσουν «τρόπους να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό» των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου, καθώς και για να προωθήσουν «τη συνεργασία σε τομείς όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα» των κρατών τους, προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επαναλαμβάνει ουσιαστικά απαράλλακτες διατυπώσεις του Λευκού Οίκου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ