ΗΠΑ CDC: Προειδοποιεί για την παγκόσμια πρόοδο κατά της ιλαράς που απειλείται εν μέσω της πανδημίας COVID-19


ΗΠΑ CDC: Περισσότερα από 22 εκατομμύρια έχασαν την πρώτη τους δόση του εμβολίου ιλαράς το 2020. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 είχε απειλήσει την παγκόσμια πρόοδο κατά του ιού της ιλαράς. Ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, μια νέα έκθεση των CDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι η πρόοδος προς την εξάλειψη της ιλαράς συνεχίζει να μειώνεται και ότι ο κίνδυνος επιδημιών αυξάνεται.

Πέρυσι, ανέφερε ο οργανισμός σε δελτίο τύπου, περισσότερα από 22 εκατομμύρια βρέφη έχασαν την πρώτη τους δόση του εμβολίου ιλαράς, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Μόνο το 70% των παιδιών έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς και 24 εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς σε 23 χώρες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν κατά πάνω από 80% το 2020, η επιτήρηση της ιλαράς επιδεινώθηκε επίσης.

Το CDC είπε ότι το 2020 σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός δειγμάτων που στάλθηκαν για εργαστηριακές δοκιμές σε πάνω από μια δεκαετία. Μεγάλα κρούσματα ιλαράς εμφανίστηκαν σε 26 χώρες και αντιπροσώπευαν το 84% όλων των αναφερόμενων κρουσμάτων το 2020. Από τις 10 Νοεμβρίου 2021, τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι συνολικά 47 περιπτώσεις ιλαράς αναφέρθηκαν από τέσσερις δικαιοδοσίες στις Η.Π.Α.

Ο οργανισμός προειδοποιητικά προέτρεψε τις χώρες και τους παγκόσμιους εταίρους στον τομέα της υγείας να δώσουν προτεραιότητα στην εύρεση και τον εμβολιασμό παιδιών κατά της ιλαράς για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων και επιδημιών.

«Ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν το 2020, τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα βλέπουμε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, καθώς ο κίνδυνος επιδημιών συνεχίζει να αυξάνεται σε όλον τον κόσμο», είπε σε δήλωση η Δρ Κέιτ Ο’ Μπράιαν, διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών του ΠΟΥ. “Είναι κρίσιμο οι χώρες να εμβολιάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα κατά της COVID-19, αλλά αυτό απαιτεί νέους πόρους ώστε να μην βαρύνονται βασικά προγράμματα εμβολιασμού.

Η συνήθης ανοσοποίηση πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται· διαφορετικά, κινδυνεύουμε να ανταλλάξουμε μια θανατηφόρα ασθένεια για άλλη». Ενώ η ιλαρά είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς στον κόσμο, μπορεί να προληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω του εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, το εμβόλιο ιλαράς εκτιμάται ότι απέτρεψε περισσότερους από 30 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς το 2020 ήταν 7,5 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.

Ο ιός της ιλαράς ζει στη βλέννα της μύτης και του λαιμού ενός μολυσμένου ατόμου και μπορεί να εξαπλωθεί με τον βήχα, το φτέρνισμα, την αναπνοή μολυσμένου αέρα ή την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα κάποιου. Τα ζώα δεν προσβάλλουν ούτε μεταδίδουν ιλαρά.

Ιλαρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εάν ένα άτομο έχει ιλαρά, έως και το 90% των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά σε αυτό το άτομο που δεν έχουν ανοσία θα μολυνθούν επίσης. Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ιλαράς το 1963, υπολογίζεται ότι 3 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι έπαθαν ιλαρά κάθε χρόνο στις Η.Π.Α.

Το 2000, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η ιλαρά εξαλείφθηκε από τη χώρα λόγω του εξαιρετικά αποτελεσματικού εμβολίου κατά της ιλαράς. Ωστόσο, οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες παθαίνουν ιλαρά ενώ βρίσκονται σε άλλες χώρες και τη φέρνουν στην Αμερική κάθε χρόνο. Συνήθως, δύο στους τρεις από τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες είναι Αμερικανοί.

Το CDC προειδοποιεί ότι η ιλαρά θα μπορούσε να επανεγκατασταθεί στις Η.Π.Α.

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται συνήθως 7 έως 14 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή και υγρά μάτια.

Ένα εξάνθημα ιλαράς εμφανίζεται 3 έως 5 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ