Fast food διαβήτης: Όσοι ζουν κοντά σε καταστήματα γρήγορου φαγητού κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση fast food σε μεγάλες ποσότητες δεν ωφελεί την υγεία σας. Όμως ένας άλλος παράγοντας παίζει ρόλο πριν καν αποφασίσετε να παραγγείλετε το επόμενο cheeseburger. Αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από τη γειτνίασή σας με πολλές διαφορετικές επιλογές γρήγορου φαγητού. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με εστιατόρια γρήγορου φαγητού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια χρόνια ασθένεια που μαστίζει και σκοτώνει χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο, δηλαδή διαβήτη τύπου 2.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 4 εκατομμύρια βετεράνους των Ηνωμένων Πολιτειών που ζουν σε αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές. Συνέκριναν τα δεδομένα υγείας τους για αρκετά χρόνια με τον αριθμό των εστιατορίων γρήγορου φαγητού στη γειτονιά τους σε σχέση με τον αριθμό του περιβάλλοντος φαγητού. Αποδεικνύεται ότι δεν είχε σημασία σε ποια γειτονιά ζούσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη. Όταν υπήρχαν περισσότερα εστιατόρια γρήγορου φαγητού τριγύρω, ο κίνδυνος εμφάνισης της χρόνιας ασθένειας ήταν υψηλότερη. Συνεπώς, η διαθεσιμότητα εστιατορίων γρήγορου φαγητού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε όλους τους τύπους κοινοτήτων, αστικές, προαστιακές και αγροτικές.

Υπάρχουν, ωστόσο, καλά νέα, ειδικά αν μένετε στα προάστια ή στη χώρα. Βρήκαμε επίσης ότι ο αριθμός των σούπερ μάρκετ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη στις προαστιακές και αγροτικές κοινότητες, αλλά δεν είχε σημασία στις αστικές κοινότητες. Είναι λογικό πως αν μαγειρεύετε μόνοι σας τα γεύματά σας, γενικά θα χρησιμοποιείτε αγνά υλικά και μπορεί να είστε πιο προσεκτικοί με τις διατροφικές σας επιλογές. Αυτό συνάδει με όσα γνωρίζουμε για τα φαστ φουντ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επεξεργασμένα δημητριακά και πρόσθετα σάκχαρα στα ποτά, τα επιδόρπια, ακόμη και καρυκεύματα. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φυτικές πρωτεΐνες και θαλασσινά.

Σταδιακές αλλαγές στη διατροφή

Αν προσπαθείτε να κόψετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να εστιάσετε στα θετικά. Σκεφτείτε τις υγιεινές τροφές που θα μπορούσατε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Όποτε είναι δυνατόν, συνδυάστε ένα φαστ φουντ με μια συνοδευτική σαλάτα ή φρέσκα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο. Το να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να προσθέσετε για να κάνετε τα γεύματα σας στο fast food πιο ισορροπημένα και θρεπτικά μπορεί να σημαίνει ότι μπορείτε να απολαμβάνετε το burger ή κάποιο κέικ περιστασιακά, χωρίς να επηρεάζετε σημαντικά την υγεία σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ