Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη υπηρεσιών γιατρών: Πώς θα γίνει η διαδικασία – Τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας επίταξης υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση των ιατρών στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας είναι χαμηλή. Ενδεικτικό είναι πως από τους τουλάχιστον 100 ιατρούς που χρειάζονται στα νοσοκομεία των «κόκκινων» περιοχών, οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπερνούν τους 10-15.

Στα νοσοκομεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας η κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι δραματική. Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις και ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι ακόμη και σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας. Και αυτό, παρά τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Σημειώνεται πως έως την Παρασκευή είχαν διατεθεί 370 κλίνες νοσηλείας στη Θεσσαλία και 300 κλίνες στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, οπότε και θα εκκινήσει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών.  Αντίστοιχη διαδικασία είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο για 206 ιδιώτες γιατρούς για τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι ειδικότητες που απαιτούνται είναι εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει και κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς για εθελοντική προσέλευση. Οι όροι της σύμβασης προβλέπου 2.000 ευρώ τον μήνα ή 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία. Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα part-time απασχόλησης με 1000 ευρώ.

Τα πρώτα φύλλα επίταξης αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται ακόμη και εντός της ημέρας. Θα παραδίδονται από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Τα ρεκόρ της πανδημίας

Ποια είναι όμως μέχρι τώρα τα ρεκόρ της πανδημίας; Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε στις 9 Νοεμβρίου –πριν από λίγες ημέρες- με 8.613 νέα κρούσματα. Οι περισσότεροι θάνατοι (121) σε μία ημέρα καταγράφηκαν στις 28 Νοεμβρίου 2020. Στις 20 Απριλίου 2021 οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφσασαν τους 847, τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων μέχρι σήμερα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here