Νέα εκτόξευση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα νέα άνοδο, με τις καλπάζουσες τιμές να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στο κόστος προμήθειας ενέργειας εν όψει του χειμώνα.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 87,1% στα 81,08 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Από τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 365%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα η τιμή χονδρεμπορικής από τα 64 ευρώ αυξήθηκε στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή το κόστος ανέβηκε κατά 211%.

Η σημερινή άνοδος των τιμών αποδίδεται στο ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom δεν έκλεισε επιπλέον χωρητικότητα για την διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe για τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι χαμηλές εισροές από τη Ρωσία είναι μια από τις αιτίες που έχουν πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

  • Η ανάκαμψη της ζήτησης προϊόντων μετά την άρση των lockdown της πανδημίας ήταν πέραν των αναμενόμενων ισχυρή και απότομη. Έτσι για την παραγωγή τους απαιτήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.
  • Η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από φυσικό αέριο που παράγεται από τη ρωσική Gazprom. Εν προκειμένω η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2 είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της παροχής περισσότερων ποσοτήτων αερίου από τους άλλους αγωγούς που ελέγχει η Ρωσία.
  • Η εκτίναξη των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων.
  • Η στρατηγική της μετάβασης της ΕΕ σε «πράσινες» και φθηνότερες μορφές ενέργειας έπρεπε να είχε εκκινήσει πριν από χρόνια. Η ενεργειακή μετάβαση κινείται χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές για την αποθήκευση ενέργειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here