Θάνος Πλεύρης επίταξη: Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια στο θέμα της επίταξης

Ενθαρρυντικά είναι τα δείγματα από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ ενόψει της δύσκολης περιόδου που διανύουμε με την έξαρση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, σημαντικό ρόλο σε αυτή την τάση διαδραματίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε ολόκληρη τη χώρα με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν. Εντός της εβδομάδας θα συνυπολογιστούν οι θέσεις που παραμένουν ακάλυπτες, με σκοπό να δρομολογηθεί η διαδικασία της επίταξης των ιατρών. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί συμφωνία με κλινικές του ιδιωτικού τομέα με περισσότερες από 700 κλίνες (στην πλειοψηφία τους για Covid). Συνεπώς, θα υπάρξει η κατάλληλη αξιοποίηση εάν και εφόσον τις χρειαστούμε.

Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιούνται από το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ασθενών που δεν πάσχουν από κορωνοϊό. Αυτό σαφώς και γίνεται σε περιπτώσεις που τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζονται ασφυκτικά γεμάτα και έχουν πολύωρη αναμονή για τους ασθενείς. Όλα αυτά δείχνουν πως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια και πνεύμα συνεργασίας προς όφελος των πολιτών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί προσοχή ιδιαίτερη στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη Θεσσαλία, καθώς πρόκειται για τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα αυτή την στιγμή.

Ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία της κάλυψης των κενών αποτελεί η σπανιότητα ορισμένων ειδικοτήτων. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του στο Open χαρακτηριστικά πως οι αναισθησιολόγοι είναι εξαιρετικά δυσεύρετοι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Εάν γίνει επίταξη ενός αναισθησιολόγου από ιδιωτική κλινική, τότε αυτομάτως θα ακυρώσεις την ισχύ μιας κλίνης ΜΕΘ στην συγκεκριμένη κλινική. Εξάλλου, πρόκειται για μια ειδικότητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κλινικές και όχι με ελεύθερα ιατρεία.

Άλλα βασικά στοιχεία που επεσήμανε ο υπουργός είναι και τα εξής:

  • Η 3η δόση είναι επιβεβλημένη: Σε αντίθεση με τα όσα ίσως κάποιος θεωρούσε λίγο καιρό πριν, η τρίτη δόση δεν είναι προαιρετική. Δεν πρόκειται για μια αναμνηστική δόση. Αντιθέτως, έχει ενισχυτική δράση. Προς το παρόν, είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με την 3η δόση σε όσους πολίτες είναι 65 ετών και άνω. Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Νοεμβρίου θα συζητηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενδεχόμενες αλλαγές τόσο στην αναγκαιότητα, όσο και στην υποχρεωτικότητα. Στην Ελλάδα, τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά με μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των πολιτών 60 ετών και άνω. Παράλληλα, και οι υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών έχουν δείξει ενδιαφέρον για την 3η δόση.
  • Περαιτέρω μέτρα για ανεμβολίαστους στο τραπέζι: Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες, όπως κάνει πλέον σε βάση δεκαπενθήμερου. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του ελέγχου και εντατικοποίησης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, σε αντίθεση με το σύνολο της κοινωνίας. Αναφορικά με τα κρούσματα, είναι ενθαρρυντικό ότι παραμένουν σταθερά. Ωστόσο, ο εφησυχασμός δεν έχει θέση εδώ. Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των κρουσμάτων στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, έτσι ώστε να αποφασιστούν τα κατάλληλα μέτρα.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here