Σκωληκοειδεκτομή: Φροντίζοντας τον εαυτό σας μετά από μια απαιτητική χειρουργική επέμβαση


Αν μόλις έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης δεν πρέπει να αγχώνεστε. Απλά πρέπει να είστε πλήρως προετοιμασμένοι για το τι πρέπει να κάνετε αφού γυρίσετε σπίτι. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μια στενή θήκη που συνδέεται στο κάτω δεξί μέρος του παχέος εντέρου σας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός θα κάνει 2 έως 4 μικρές τομές. Η μία θα βρίσκεται κοντά στον αφαλό σας και οι άλλες στο σημείο της κοιλιάς σας. Μέσω μιας τομής, ο γιατρός θα εισαγάγει ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα (λαπαροσκόπιο). Στις άλλες τομές θα χρησιμοποιηθούν άλλα χειρουργικά εργαλεία.

Tips για γρήγορη ανάρρωση

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ενώ αναρρώνετε, μπορεί να έχετε πόνο στον ώμο και στο στήθος σας για έως και 48 ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα και θα φύγει σχετικά γρήγορα. Όσον αφορά την φροντίδα σας στο σπίτι καλό θα ήταν να έχετε την βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου πολύ οικείου σε εσάς. Φροντίστε να διατηρήσετε τις τομές σας καθαρές και στεγνές. Μην τραβάτε τις λεπτές λωρίδες ταινίας που καλύπτουν την τομή σας γιατί θα πρέπει να πέσουν μόνες τους σε μια εβδομάδα περίπου. Αν είναι δυνατόν φορέστε φαρδιά ρούχα. Αυτό θα σας βοηθήσει να προκαλέσετε λιγότερο ερεθισμό γύρω από τις τομές σας.

Μπορείτε να κάνετε ντους όπως κάνατε συνήθως. Πλύνετε απαλά τις τομές σας με σαπούνι και νερό. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πολύ καλά το γιατρό σας για τις λεπτομέρειες που αφορούν το μπάνιο ως προς την επούλωση των τομών σας. Μην οδηγείτε μέχρι να σταματήσετε να παίρνετε τα παυσίπονα που σας έχουν συνταγογραφηθεί. Έχετε πάντα στο νου σας ότι δεν θα πρέπει να σηκώνετε τίποτα βαρύτερο από 5 κιλά έως ότου ο γιατρός σας σας πει ότι είστε εντάξει. Τα αθλήματα ή όποιες αθλητικές δραστηριότητες και αν κάνετε, θα πρέπει να τις περιορίσετε για 1 ή 2 εβδομάδες. Μπορείτε όμως να κάνετε ελαφριές δραστηριότητες μόλις νιώσετε άνετα. Θα πρέπει να τρώτε μια ήπια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:

  • Καλοψημένα μαλακά δημητριακά
  • Πατάτες πουρέ
  • Απλό τοστ ή ψωμί
  • Ζυμαρικά σκέτα
  • Ρύζι
  • Τυρί cottage
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • Ώριμες μπανάνες

Θα πρέπει επίσης να πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα, εκτός εάν ο γιατρός σας πει κάτι διαφορετικό. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, πάρτε ένα καθαρτικό φυτικών ινών ή ένα μαλακτικό κοπράνων. Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή μπορεί να είναι μια επέμβαση ρουτίνας, αλλά χρειάζεται πολύ φροντίδα μετά το χειρουργείο.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ