Αθλητισμός: Πώς να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία και μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη

Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την καρδιαγγειακή σας κατάσταση, σκεφτείτε το HIIT. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, γνωστή ως HIIT, αυξάνει τον όγκο του αίματος που αντλείται από την καρδιά, γεγονός που οδηγεί σε ενδυνάμωση του καρδιακού μυός, των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της ικανότητας της καρδιάς και των πνευμόνων σας να χρησιμοποιούν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.

Πώς κάνω HIIT

Χρησιμοποιώντας σύντομες περιόδους έντονης εργασίας ακολουθούμενες από σύντομες περιόδους ανάπαυσης. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα λεπτό jumping jacks, μετά 30 δευτερόλεπτα ξεκούρασης, μετά ένα λεπτό pushup, και ούτω καθεξής. Οι περισσότερες συνεδρίες HIIT είναι περίπου 15 έως 30 λεπτά και αν είστε αρχάριος/α, συνιστάται να ξεκινήσετε με μόλις 10 έως 15 λεπτά, συνήθως μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Και ενώ αυτά τα διαστήματα μπορεί να φαίνονται πολύ έντονα για κάποιον που ζει με καρδιακή νόσο, σκεφτείτε το εξής: Σε σύγκριση με την καρδιακή αποκατάσταση, η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει αερόβια άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης, το HIIT ήταν εξίσου αποτελεσματικό – και εξίσου ασφαλές – για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την «κακή» χοληστερόλη, δοκιμάστε προπόνηση δύναμης

Γνωστή και ως προπόνηση αντίστασης ή άρση βαρών. Μια ανασκόπηση έρευνας που εξέτασε διάφορους τύπους άσκησης και τις επιπτώσεις τους στην υγεία της καρδιάς διαπίστωσε ότι η προπόνηση δύναμης είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή η «κακή» χοληστερόλη). Επιπλέον, η άρση βαρών βελτιώνει την άλιπη μυϊκή μάζα και μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Με καλύτερη σύνθεση σώματος, μπορείτε να προσλαμβάνετε οξυγόνο πιο αποτελεσματικά (που βοηθά στην καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση), καθώς και να μειώνετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παθήσεων υγείας.

Ακολουθεί βίντεο με πρόγραμμα άσκησης HIIT για αρχάριους/αρχάριες:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here