Επίδομα θέρμανσης: Πόσα δικαιούστε αν μένετε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα (Παραδείγματα)

Επίδομα θέρμανσης: Τέθηκε σε λειτουργία από το βράδυ της Δευτέρας (15/11) η πλατφόρμα myΘέρμανση, στην οποία μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα, το οποίο φέτος θα είναι αυξημένο.

Αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να κάνουν πλέον οι δικαιούχοι στη πλατφόρμα myΘέρμανση, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία.

Το κόστος του επιδόματος θα ανέλθει, από τα 84 εκατομμύρια ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με τη διεύρυνση των κριτηρίων αναμένεται ότι θα είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Το επίδομα θέρμανσης καλύπτει πέραν του πετρελαίου πρόσθετα καύσιμα (φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα) και η χορήγηση λαμβάνει υπόψη τις θερμαντικές ανάγκες κάθε περιοχής.

α. Σε ό,τι αφορά το ύψος του επιδόματος:

– Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.- Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.- Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ- Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.- Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

β. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια:

– Το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο, αυξάνεται από τα 12.000 στα 14.000 ευρώ.- Για διμελή οικογένεια ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

γ. Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια:

– Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.- Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Ενδεικτικά παραδείγματα

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

Στην Κοζάνη (με συντελεστή 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

Στη Φλώρινα (με συντελεστή 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Bήμα – βήμα τις ενέργειες που πρέπει κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος:

1. Εκδήλωση ενδιαφέροντος

2. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

3. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

4. Επιλέγω είδος καυσίμου

5. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

6. Επιλέγω οικισμό

7. Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας

8. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ έως τις 10 Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που είχαν λάβει πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό που τους καταβλήθηκε για τη σεζόν 2020-2021. Στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται μετά και την υποβολή των τιμολογίων και παράλληλα θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Και φέτος για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει κάνει αγορά καυσίμου τουλάχιστον διπλάσιας αξίας.

Όσοι θα έχουν καλύψει το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια ως τον Απρίλιο που λήγει η χειμερινή σεζόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here