Απεργία στην εστίαση: Κλείνουν πανελλαδικά την Τρίτη (16/11) εστιατόρια, καφέ, μπαρ


Διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης έχουν κηρύξει για την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, πανελλαδική απεργία. Σημειώνεται ότι την ημέρα της απεργίας, στις 12:00 το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης. Ειδικότερα, η ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας».

Ακολουθούν τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

 

Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

«Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιώργος Καββαθάς την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ