Καρδιακή νόσος πανδημία: Συμπτώματα κατάθλιψης επιδεινώθηκαν λόγω κορωνοϊού με αντίκτυπο στην υγεία

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης που επιδεινώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, θέτοντάς τους σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές στο Intermountain Healthcare στο Σολτ Λέικ Σίτι, ενώ συμμετείχαν 4.633 ασθενείς που ολοκλήρωσαν προληπτικούς ελέγχους κατάθλιψης τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σχεδόν το 40% των ασθενών δήλωσαν ότι παρουσίασαν νέα ή συνεχιζόμενα συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  • σε αυτούς που δεν είχαν κατάθλιψη ή που δεν είχαν πλέον κατάθλιψη και
  • σε αυτούς που έγιναν ή παρέμειναν σε κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στους ασθενείς με κατάθλιψη, οι βαθμολογίες προσυμπτωματικού ελέγχου για κατάθλιψη ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι πριν από αυτήν. Οι βαθμολογίες πριν από την πανδημία καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Μαρτίου 2019 και 29 Φεβρουαρίου 2020. Αντίστοιχα, οι προβολές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 20 Απριλίου 2021. Αυτή η μελέτη επισημαίνει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία, αλλά και στην σωματική ευεξία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένες επισκέψεις στα επείγοντα για θεραπεία άγχους. Οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να επισκεφτούν το ER για άγχος σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς κατάθλιψη. Οι πιθανότητες επίσκεψης στο ER για άγχος ενώ παρουσίαζαν πόνους στο στήθος ήταν 1,8 φορές υψηλότερες σε ασθενείς με κατάθλιψη σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς αυτό. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι ασθενείς που βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και στρες για μεγάλες χρονικές περιόδους είναι πιθανό να παρουσιάσουν:

  • αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης
  • μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά
  • υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης

Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες και σε καρδιακές παθήσεις. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry ανακάλυψε ότι τα άτομα που υπέφεραν από τέσσερα ή περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο ή θάνατο. Στην παγκόσμια μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 140.000 μεσήλικες συμμετέχοντες σε 21 χώρες. Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες στον Καναδά.

Συμπέρασμα

Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση της ψυχικής υγείας των ασθενών τους. Έτσι θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της ζωής τους και ελπίζουμε να αποφύγουν την ανάπτυξη επακόλουθων προβλημάτων υγείας στο μέλλον. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας γιατί η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Σαφώς και απαιτείται περισσότερος χρόνος για να προσδιοριστούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, όπως και στην σωματική έκφανση της ευεξίας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here