Κορωνοϊός άσκηση: Η άσκηση συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη


Η μελέτη Kaiser Permanente 2020 που δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο περιοδικό Preventive Medicine δείχνει ότι όσοι ήταν πιο δραστήριοι και περνούσαν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέφεραν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Ειδικότερα, η μελέτη βασίστηκε σε έρευνα από 6 περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χαβάη, το Κολοράντο, τη Γεωργία και τις πολιτείες του μέσου Ατλαντικού, καθώς και τη Νότια και Βόρεια Καλιφόρνια και σ’ αυτήν συμμετείχαν περισσότερα από 20.000 άτομα.

«Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ενεργού πανδημίας ή άλλης κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Deborah Rohm Young, PhD, διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας της Συμπεριφοράς στο Kaiser Permanente, Department of Research & Evaluation, στη Νότια Καλιφόρνια. «Τα πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας για να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους», πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο του 2020, όταν ο COVID-19 εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία και δίχως διαθέσιμη θεραπεία, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας προσπάθησαν να μειώσουν την εξάπλωσή της περιορίζοντας τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις μέσω πολιτικών παραμονής στο σπίτι. Άλλες επιχειρήσεις έκλεισαν προσωρινά και άλλες άλλαξαν τις πρακτικές τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, κάτι που επηρέασε την οικονομία και τις θέσεις εργασίας πολλών ανθρώπων. Αυτοί οι αγχωτικοί παράγοντες, μαζί με τις λιγότερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης με φίλους και οικογένεια, αύξησαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους για πολλούς.

Δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα και ο χρόνος που κανείς περνά στη φύση είναι γνωστό ότι συνδέονται με βελτιωμένη ψυχική υγεία, οι ερευνητές στο Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια προσπάθησαν να προσδιορίσουν πώς οι δύο αυτοί παράγοντες συσχετίστηκαν με την ψυχική υγεία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Συμπερασματικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • Οι αναφορές άγχους και κατάθλιψης μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
  • Οι βαθμολογίες άγχους και κατάθλιψης ήταν υψηλότερες για τις γυναίκες και τα νεότερα άτομα και χαμηλότερες για τους Ασιάτες και τους μαύρους σε σύγκριση με τους λευκούς ερωτηθέντες.
  • Οι συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν καμία φυσική δραστηριότητα ανέφεραν την υψηλότερη κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με άτομα που ασκούνταν.
  • Μικρότερος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους συσχετίστηκε με υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και άγχους.
  • Μάλιστα, οι άνθρωποι που είχαν αυξήσει το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους ανέφεραν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες άγχους, αλλά η έρευνα δεν μπόρεσε να εξηγήσει αυτό το εύρημα.

 

«Αυτό που μάθαμε από αυτά τα ευρήματα είναι ότι κατά τη διάρκεια μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης θα είναι σημαντικό να σταθμίσουμε προσεκτικά τις αποφάσεις περί κλεισίματος πάρκων και υπαίθριων χώρων έναντι των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην ψυχική υγεία των ανθρώπων», είπε η Δρ. Young.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ