Ανάκτηση Στρατηγικές: Πώς η covid προκαλεί την απώλεια όσφρησης και γεύσης


Ανάκτηση Στρατηγικές: Πάνω από το 90% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν κάποια προσωρινή ανοσμία ή απώλεια της όσφρησης, λέει ο Richard Doty, διευθυντής του Κέντρου Όσφρησης και Γεύσης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. «Προς το παρόν τουλάχιστον, πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη απώλεια οφείλεται στη βλάβη των κυττάρων στην περιφέρεια του επιθηλίου», του ιστού στην οροφή της ρινικής κοιλότητας που παίζει βασικό ρόλο στην ανίχνευση της όσφρησης.

Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τη σχέση μεταξύ του νέου κορωνοϊού και της ανοσμίας, έρευνα νευροεπιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο Science Advances, υποδηλώνει ότι ο ιός δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στους οσφρητικούς νευρώνες, όπως μπορεί να κάνουν οι ιγμορίτιδες και οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ασθενείς με COVID-19 συχνά αρχικά δεν αντιλαμβάνονται καν την απώλεια της όσφρησης και αντιθέτως παρατηρούν ότι το φαγητό δεν έχει πλέον τη γεύση που θα έπρεπε. Αλλά η όσφρηση είναι συνήθως το υποκείμενο πρόβλημα. «Για τους ασθενείς που έρχονται σε εμάς ισχυριζόμενοι ότι έχουν πρόβλημα γεύσης, 9 φορές στις 10 έχουν φυσιολογική λειτουργία γεύσης, αλλά αυτό που έχουν είναι δυσλειτουργία της όσφρησης», λέει.

Καθώς μασάμε την τροφή και καταπίνουμε, «ριπές» μορίων ανεβαίνουν μέσω των οσφρητικών υποδοχέων και γίνονται αντιληπτές ως γεύση. Αν κρατήσετε τη μύτη σας και πιείτε λίγο καφέ ή σοκολάτα, δεν θα υπάρχει αίσθηση καφέ ή σοκολάτας – θα αντιληφθείτε μόνο το πικρό ή το γλυκό. Ορισμένοι ασθενείς με ανοσμία από την COVID-19 μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα τρόφιμα έχουν δυσάρεστη οσμή ή γεύση.

Τα καλά νέα είναι ότι η όσφρηση και η γεύση συνήθως επανέρχονται, αν και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. «Η πλειονότητα των περιπτώσεων βελτιώνεται μέσα σε λίγους μήνες», λέει ο Doty. Αλλά για ορισμένους ασθενείς χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια ανοσμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εισόδου του ιού στον εγκέφαλο, προσθέτει.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερης διάρκειας πρόβλημα στην αίσθηση της όσφρησης. Οι διακυμάνσεις του ιικού φορτίου μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας.

Η απώλεια όσφρησης ή γεύσης μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους για την υγεία

Το να μην μπορούμε να μυρίσουμε μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά το σύμπτωμα μπορεί επίσης να επιφέρει σοβαρότερους κινδύνους. Αν έχετε απώλεια όσφρησης, δεν μπορείτε να μυρίσετε τα αλλοιωμένα τρόφιμα ή μια διαρροή αερίου. Είναι ένα καθημερινό ζήτημα ασφάλειας.

Η απώλεια μπορεί επίσης να έχει ψυχολογικό και συναισθηματικό αντίκτυπο. Μερικοί άνθρωποι απομονώνονται και μπορεί να απελπιστούν αν είναι με φίλους ή συγγενείς και δεν μπορούν να γευτούν το φαγητό. Ως αποτέλεσμα, αλλάζουν τις κοινωνικές τους συμπεριφορές.

Οι ασθενείς που παλεύουν με την ανοσμία θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, ακόμη και αν έχουν πλέον αναρρώσει από την COVID-19 ή δεν είναι καν σίγουροι αν ο ιός ήταν η αιτία. Όταν τα τρόφιμα δεν μυρίζουν ή δεν έχουν τη γεύση που θα έπρεπε, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες στρατηγικές για να λάβετε τη διατροφή που χρειάζεστε.

Όταν τα τρόφιμα δεν φαίνονται τόσο ελκυστικά όσο παλαιότερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δίνετε προσοχή στο τι τρώτε, λέει η Whitney Linsenmeyer, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο St. Louis στο Μιζούρι μιλώντας στο everydayhealth. «Υπάρχει κίνδυνος ακούσιας απώλειας βάρους, υποσιτισμού και αφυδάτωσης επίσης, επειδή οι άνθρωποι παίρνουν νερό και από την τροφή που τρώνε». Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σας προστατεύσουν σε περίπτωση ανοσμίας

– Φτιάχνουμε smoothies: Αν δεν έχετε όρεξη λόγω της απώλειας γεύσης και όσφρησης, είναι ευκολότερο να πάρετε θερμίδες από μια υγρή μορφή τροφής παρά από μια στερεή. Για να φτιάξετε ένα εύκολο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά smoothie: Χρησιμοποιήστε γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών, ώστε να λαμβάνετε υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. Προσθέστε επίσης κατεψυγμένα φρούτα – με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως ανάμεικτα κόκκινα φρούτα – και μερικά φρέσκα φυλλώδη χόρτα, όπως σπανάκι ή λάχανο. Προσθέστε υγρό, όπως έναν χυμό φρούτων 100% ή ένα γάλα με πλήρη λιπαρά – οι εναλλακτικές λύσεις όπως το γάλα σόγιας ή το γάλα βρώμης είναι επίσης καλές και είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες και μέταλλα.

– Ανακατεύουμε τις υφές. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε μια ποικιλία γεύσεων, μπορείτε να αντιληφθείτε την ποικιλία υφών. Για παράδειγμα, φάτε γιαούρτι με δημητριακά. Οι άνθρωποι λαμβάνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από ένα γεύμα όταν υπάρχει περισσότερη υφή.

– Καταναλώνουμε τα γεύματα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Όταν όλα μυρίζουν ή έχουν άσχημη γεύση, η χαμηλότερη θερμοκρασία δυσκολεύει την παρατήρηση της αλλαγής, σε σύγκριση με όταν τα τρόφιμα είναι ζεστά και τα σωματίδια του αρώματος κινούνται πιο γρήγορα, οπότε τα μυρίζουμε πιο έντονα.

– Μένουμε ενυδατωμένοι. Μπορούμε να πάρουμε τα υγρά μας από όλα τα είδη των ροφημάτων: τσάι, σούπες με ζωμό – όλα αυτά μετρούν στη συνολική πρόσληψη υγρών.

– Παίρνουμε μια πολυβιταμίνη. Είναι ιδανικό να λαμβάνετε τις βιταμίνες μέσω της τροφής, αλλά αν τρώτε λιγότερο, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσετε μια πολυβιταμίνη για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Τα άτομα που έχουν χάσει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης λόγω της COVID-19 και που θέλουν να δοκιμάσουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανάκτηση μπορούν να πειραματιστούν με μερικές στρατηγικές μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους. Μάλιστα, ορισμένες θεραπείες προσπαθούν να διεγείρουν τις νευρικές οδούς της όσφρησης και της γεύσης για να διευκολύνουν τη διαδικασία ανάκτησής τους στον εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ