ΣτΕ: Αποζημιώσεις 1,86 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στα «Δεκεμβριανά»


Με το σκεπτικό ότι «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια», το ΣτΕ με εννέα αποφάσεις του δικαίωσε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από αγνώστους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 . 

Το Α’ Τμήμα του ΣτΕ, αναιρώντας προηγούμενες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, επιδίκασε στις προσφεύγουσες επιχειρήσεις συνολική αποζημίωση 1,86 εκατ. ευρώ, ποσό που οφείλει να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως.

Οι ανώτατοι δικαστές (με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την πάρεδρο Χαρίκλεια Χαραλαμπίδη) οριοθετούν με σαφήνεια την υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων για την προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια, συνδέοντας την παράλειψή τους με την αστική ευθύνη του Δημοσίου.

Οι δικαστές του ΣτΕ στη συνέχεια των αποφάσεών τους αναφέρονται στα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την προβλεψιμότητα των βίαιων επεισοδίων μεγάλης έντασης και έκτασης με ζημιογόνες συνέπειες. Κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, υπογραμμίζουν, «η είδηση θανάτου ανηλίκου (σ.σ.: Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) είναι λίαν πιθανό έως αναμενόμενο να προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση και να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή κοινωνική έκρηξη».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ