Κορωνοϊός μέτρα εμβόλιο: Η κυβέρνηση μελετά επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός μέτρα εμβόλιο: Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν εισηγηθεί προς την κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για τον περιορισμό του νέου κύματος της πανδημίας. Η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών και των διασηλωμένων στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τους θανάτους που έφτασαν χθες τους 72 μέσα σε ένα 24ωρο, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που βλέπουν πως ακόμη η έξαρση του κορωνοϊού δεν έχει φτάσει στην κορύφωση της. Πρώτος στόχος είναι η θωράκιση του συστήματος υγείας με ιατρικό προσωπικό σε συγκεκριμένες ειδικότητες καθώς υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας. Ο υπουργός Υγείας μετά την ιδιαιτέρως χαμηλή ανταπόκριση που υπήρξε από ιδιώτες γιατρούς, προχώρησε στην επιστράτευση τους με τα πρώτα φύλλα πορείας να τους επιδίδονται από σήμερα.

 Αρχή με κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο – Plan B το μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων

Στο Μαξίμου ρίχνουν όλο το βάρος στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, τόσο για την 1η όσο για την 3η δόση, καθώς τονίζουν πως αυτό είναι το κλειδί για την αναχαίτηση της πανδημίας. Διχασμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι. Ορισμένοι τάσσονται υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και στο βάθος μοντέλο Αυστρίας

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επιστροφή του κυλιόμενου ωραρίου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, με στόχο την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς τις πρωινές ώρες. Ωστόσο, όσο επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τόσο πιο κοντά έρχονται νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επιβάλει γενικό ή τοπικό lockdown και δεν πρόκειται να πειράξει τις ελευθερίες των εμβολιασμένων.

Όλα δείχνουν πως στην περίπτωση που δεν αλλάξει η εικόνα στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, θάνατοι) και το σύστημα υγείας εξακολουθήσει να πιέζεται τότε δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί το μοντέλο που αποφασίστηκε στην Αυστρία όπου οι ανεμβολίαστοι μπορούν μόνο να πηγαίνουν στην εργασία τους, στα φαρμακεία και στα καταστήματα για είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτό σημαίνει πως αν αποφασιστούν τα παραπάνω μέτρα, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης με αρνητικό rapid τεστ όπως επίσης στα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο δείχνει τη δεδομένη χρονική στιγμή να είναι αρκετά μακρινό, καθώς μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο των εμπόρων και της εστίασης καθώς θα επιφέρει μείωση του τζίρου, ενώ θα υπάρξουν ζητήματα και στο προσωπικό των καταστημάτων, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτική η τρίτη δόση μέσω Ε.Ε.

Για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης κάνουν λόγω στην κυβέρνηση που βλέπουν την προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα να κινείται με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ωστόσο η υποχρεωτικότητα αναμένεται να έρθει από τις Βρυξέλλες καθώς το “πράσινο” διαβατήριο που ισχύει για τις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε θα έχει ημερομηνία λήξεις για όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις. Θα απαιτείται ουσιαστικά να γίνει η τρίτη δόση για την ανανέωση του “GreenPass”. Στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν επηρεάζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αφορά όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here