Βρετανία: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λίβερπουλ – Ζητούσε άσυλο και είχε γίνει Χριστιανός


Η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του άνδρα που βρίσκεται πίσω από την έκρηξη σε ένα ταξί στο Λίβερπουλ, έξω από το μεγαλύτερο μαιευτήριο στην Ευρώπη, το πρωί της Κυριακής.

«Οι έρευνές μας βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ο 32χρονος Ιμάντ αλ Σουαλμίν», ανακοίνωσε ο Άντριου Μικς από την Αστυνομία του μείζονος Μάντσεστερ.

Ο 32χρονος, που σκοτώθηκε όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε εκπυρσοκρότησε στο πίσω μέρος του ταξί που τον μετέφερε, συνδέεται με τις δύο διευθύνσεις στο Λίβερπουλ όπου εστιάζονται οι αστυνομικές έρευνες. Σύμφωνα με τις αρχές ο δράστης που δεν είχε απασχολήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας στο παρελθόν, είχε ασπαστεί το Χριστιανισμό το 2017.

Είχε καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, είχε αιτηθεί άσυλο στη Βρετανία και πιθανότατα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Στο σπίτι όπου έμενε στη λεωφόρο Rutland κοντά στο Sefton Park στο νοτιοανατολικό Λίβερπουλ, η αστυνομία ανακάλυψε σημαντικά ευρήματα που θα βοηθήσουν τις έρευνες.

Οι αστυνομικοί ωστόσο είναι προσεκτικοί ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα κίνητρα του Αλ Σουαλμίν. Η απόφαση να κηρυχθεί το περιστατικό τρομοκρατικό φαίνεται να βασίζεται λιγότερο στη σαφή κατανόηση της ιδεολογίας του και περισσότερο στη μεθοδολογία του, με τη χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, σημειώνει το BBC.

Οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν σύμφωνα με τους νόμους περί τρομοκρατίας μετά την έκρηξη βόμβας έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ την Κυριακή, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

«Εξαιρετικά πιθανή» νέα τρομοκρατική επίθεση

Νωρίτερα, οι βρετανικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό», μετά από την έκρηξη στο Λίβερπουλ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Ενιαίο Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας, που πήρε την απόφαση, εκτιμά ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον «εξαιρετικά πιθανή», ενώ ως τώρα θεωρείτο απλώς «πιθανή».

Πρόκειται για την τέταρτη από τις συνολικά πέντε βαθμίδες συναγερμού του συστήματος που έχουν υιοθετήσει οι βρετανικές αρχές και η αναβάθμιση της οφείλεται στην έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ταξί στο Λίβερπουλ το πρωί της Κυριακής.

Σε αυτή έχασε τη ζωή του ο επιβάτης που κουβαλούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός του ταξί. Το επίπεδο συναγερμού βρισκόταν στη βαθμίδα «ουσιαστικό» από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο ήρωας οδηγός ταξί

Ο οδηγός ταξί Ντέιβιντ Πέρι εν τω μεταξύ ο άνθρωπος που απέτρεψε περαιτέρω αιματοχυσία στην τρομοκρατική επίθεση στο νοσοκομείο του Λίβερπουλ είναι πλέον ήρωας στη Βρετανία. Κλείδωσε τον ύποπτο επιβάτη στην καμπίνα του αυτοκινήτου, πριν το όχημα ανατιναχτεί και ο ίδιος τραυματίστηκε.

Η δήμαρχος του Λίβερπουλ Τζόαν Άντερσον δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι ο Ντέιβιντ απέτρεψε μια «καταστροφή» με την ηρωική του ενέργεια, ενώ τις ηρωικές του πράξεις εξήρε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η σύζυγος του οδηγού ταξί σχολίασε τα περί «ήρωα» και τις πληροφορίες ότι πρόλαβε και κλείδωσε τον βομβιστή στο όχημα. Η έκρηξη έγινε ενώ ο σύζυγός της βρισκόταν ακόμα στη θέση του οδηγού είπε και το γεγονός ότι επιβίωσε αποτελεί «απόλυτο θαύμα».

Όπως γνωστοποίησε, αν και πονάει λίγο από τα τραύματα που υπέστη έχει λάβει εξιτήριο. Η σύζυγος σχολιάζει επίσης χαριτολογώντας ότι ο κ. Πέρι δυσανασχέτησε όταν μεταξύ των διαφόρων σεναρίων για το τι συνέβη διάβαζε ότι είναι 56 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ