Επίταξη γιατρών: Πάνω από 40 οι εθελοντές γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα-Συνεχίζεται κανονικά η επίταξη

Αυξάνονται οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να συνδράμουν εθελοντικά το ΕΣΥ. Ειδικότερα, η συμμετοχή των γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα υπερβαίνει τους 40. Την ίδια ώρα, κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία για την επίταξη, ώστε να συμπληρωθεί, ή τουλάχιστον να προσεγγίσει τον αριθμό των 100, τον οποίο έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας ως όριο με βάση τις ανάγκες της πανδημίας.

Όπως είχε διαμηνύσει, εχθές Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στους ιδιώτες γιατρούς έχουν δοθεί κίνητρα προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το ΕΣΥ, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο από σήμερα Τρίτη να ξεκινήσει τη διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν.

Οι ειδικότητες γιατρών που αναζητούνται είναι οι ακόλουθες:

  • εντατικολόγοι,
  • πνευμονολόγοι,
  • αναισθησιολόγοι και
  • γενικοί ιατροί

Τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς είναι:

  • σύμβαση ορισμένου χρόνου με αποζημίωση 2.000 ευρώ τον μήνα,
  • 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία και
  • δυνατότητα part-time απασχόλησης, με αμοιβή 1000 ευρώ τον μήνα.

 

Από Τετάρτη 17 Νοεμβρίου η αποστολή των φύλλων πορείας

Σημειώνεται πως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να αποσταλούν τα έγγραφα. Πηγές επισημαίνουν ότι η αποστολή των πρώτων φύλλων πορείας για την επιστράτευση αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη 17/11. Τα χαρτιά θα παραδίδονται από αστυνομικούς, στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους, όπου ανήκουν. Από την Τετάρτη και μετά, οι γιατροί υποχρεούνται να παρουσιαστούν, όπου ορίζει το έγγραφο, ενώ σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως και 3 μήνες.

Πρόθεση του υπ. Υγείας να εξαντλήσει τις δυνατότητες εθελοντικής συνδρομής των γιατρών

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε διασαφηνίσει ότι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορά τις επιβαρυμένες περιοχές της επικράτειας, συγκεκριμένες ειδικότητες και αριθμό γιατρών. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της Κυνέρνησης να εξαντλήσει τις δυνατότητες εθελοντικής συνδρομής των γιατρών εντός της εβδομάδας.

«Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά» είπε και αναγνώρισε πως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς κάποιες ειδικότητες, πχ. αναισθησιολόγοι είναι δύσκολο να βρεθούν, δεδομένου ότι δεν ιδιωτεύουν σε ιατρεία και πως χάνεται προσωρινά και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα».

«Η επιθυμία μας είναι να γίνει συνεργατικά και όχι με όρους υποχρέωσης. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα αποφύγουμε και την υποχρέωση. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με επίταξη θα καλυφθούν τα κενά, αρχικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά ούτως ή άλλως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα χαρτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here