Μητσοτάκης στους FT: Θα αλλάξουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνοντας στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις.

«Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον μας. Οποιαδήποτε βελτίωση θα λειτουργήσει προς όφελός μας», ανέφερε στους Financial Times.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι «το Σύμφωνο θα αλλάξει, θα ενσωματώσει τα διδάγματα της πανδημίας και της κρίσης της ευρωζώνης».

Αλλά πρόσθεσε ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας δεν είναι ανησυχητικό και ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. «Οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με την πολιτική κατάσταση – είμαστε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», ανέφερε.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαβούλευση σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενόψει μιας έντονης συζήτησης που αναμένεται μεταξύ των κρατών της ΕΕ σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η αναθεώρηση. Οι κανόνες ανεστάλησαν πέρυσι καθώς ξέσπασε η πανδημία, αλλά είναι πιθανό να επιβληθούν εκ νέου το 2023.

«Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανήλθε στο 207% του ΑΕΠ μετά την πανδημία, πολύ πάνω από το όριο του 60% της ΕΕ και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη», αναφέρει η εφημερίδα.

Σημειώνεται δε πως τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ πιέζουν για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν. Αλλά η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει έως ότου μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναλάβει καθήκοντα στη Γερμανία. Μια συμφωνία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα ακολουθηθεί από νομοθεσία που θα θεσπίζει τυχόν τροποποιήσεις.

Ορισμένες δημοσιονομικά επιθετικές βόρειες χώρες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας, οι οποίοι είναι πιθανό να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών ως μέρος του συνασπισμού, είναι αντίθετοι σε μεγάλες αλλαγές.

Ένα ερώτημα που συζητείται έντονα είναι εάν οι τροποποιημένοι κανόνες δαπανών της ΕΕ θα μπορούσαν να επαναταξινομήσουν ορισμένα είδη κρατικών δαπανών ως επενδύσεις που ωφελούν ολόκληρη την ΕΕ. «Ο Μητσοτάκης πρότεινε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για τις ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες και για τις δαπάνες που αφορούν στο μεταναστευτικό», αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ