Salisbury steak: Το αγαπημένο σχολικό γεύμα για κάθε μαθητή στο Ηνωμένο Βασίλειο


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Salisbury steak ήταν ανέκαθεν το αποκορύφωμα για κάθε μαθητή, καθώς αποτελούσε ένα από τα πιο νόστιμα σχολικά γεύματα. Είθισται να σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα, κάθε είδος τακτοποιημένο σε χωριστή θήκη. Ένα μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Παράλληλα, μια παραλλαγή του ίδιου γεύματος πωλείται σε δίσκους αλουμινίου μιας χρήσης στο σούπερ μάρκετ. Έτσι μπορεί ο καθένας να το απολαύσει μετά από μερικά λεπτά στα μικροκύματα μπροστά στην τηλεόραση. Αν και από το όνομά του θα περιμένατε να είναι μια λαχταριστή μπριζόλα, μοιάζει περισσότερο με μπιφτέκι. Είναι μοσχαρίσιος κιμάς αναμεμειγμένος με καρυκεύματα και τρίμματα ψωμιού ή/και ξηρό μείγμα κρεμμυδόσουπας, ροδισμένος σε ένα τηγάνι και σιγομαγειρεμένος με μια απλή σάλτσα μανιταριών. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές παραλλαγές και ορισμένες είναι εξαιρετικά νόστιμες.

Αυτή η μπριζόλα χάμπουργκερ με σάλτσα πήρε το όνομά της από έναν γιατρό που σπούδασε διατροφή τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, ο Δρ Τζέιμς Χένρι Σάλσμπερι μελέτησε την «υγιεινή διατροφή» κατά τη διάρκεια και μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ο Δρ Σάλσμπερι ήταν υπέρμαχος του κιμά ως υγιεινή τροφή. Κάτι που ακούγεται ενδιαφέρον μέχρι να μάθετε ποιες τροφές δεν θεωρούσε υγιεινές ο γιατρός:

  • τα φρέσκα φρούτα
  • τα λαχανικά

Το Salisbury steak σερβίρεται συνήθως με σάλτσα με βάση τα μανιτάρια. Λίγοι άνθρωποι θα το αναγνωρίσουν ως υγιεινό φαγητό. Αλλά αν επιλέξετε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σας σε ελαιόλαδο και φτιάξετε τη δική σας σάλτσα χρησιμοποιώντας υλικά όπως σπιτικό ζωμό, θα το κάνετε πολύ πιο υγιεινό. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή περιορίζοντας τα μεγέθη των μερίδων και απολαμβάνοντάς την με πράσινα φασολάκια ή απλά ψητό μπρόκολο. Τέλος, μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε με άπαχο κιμά γαλοπούλας.

Υλικά

  • 1 κουτί ή φακελάκι συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα
  • 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ½ φλιτζάνι τρίμματα ψωμιού
  • 1 αυγό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζάνι κέτσαπ
  • ¼ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί 1/3 του φλιτζανιού συμπυκνωμένη γαλλική κρεμμυδόσουπα με τον κιμά, τα τρίμματα, αυγό, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Πλάστε σε 6 οβάλ μπιφτέκια.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίστε και τις δύο πλευρές των μπιφτεκιών. Πετάξτε το περιττό λίπος.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και την υπόλοιπη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψε με κέτσαπ, νερό, σάλτσα Worcestershire και σκόνη μουστάρδας. Περιχύνστε το κρέας στο τηγάνι. Καλύψτε και μαγειρέψτε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ