Διαίτα 5:2: Οφέλη και περιορισμοί σύμφωνα με νέα μελέτη


Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσέγγιση απώλειας βάρους 5:2, η οποία περιλαμβάνει δύο ημέρες αυστηρού περιορισμού των θερμίδων (500 θερμίδες για τις γυναίκες, 600 θερμίδες για τους άνδρες) και πέντε ημέρες λογικής διατροφής, βαθμολογήθηκε υψηλότερα από τα παχύσαρκα άτομα που συμμετείχαν σε νέα μελέτη, επειδή ήταν εύκολη. Τούτο παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της ως προς την απώλεια κιλών ήταν μέτρια.

Διαλειμματική νηστεία: Τα οφέλη και οι περιορισμοί

“Εδώ μπορέσαμε να παρέχουμε τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των απλών συμβουλών διατροφής 5:2 σε ένα πραγματικό περιβάλλον. Διαπιστώσαμε ότι παρόλο που η δίαιτα 5:2 δεν ήταν ανώτερη από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις όσον αφορά την απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες προτιμούσαν αυτήν την προσέγγιση καθώς ήταν πιο απλή και ελκυστική, δήλωσε η Katie Myers Smith, εγκεκριμένη ψυχολόγος υγείας και ανώτερη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Οι γιατροί μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τη δίαιτα 5:2 ως μέρος των τυπικών συστάσεων διαχείρισης βάρους προς τους ασθενείς τους, προσέθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και σε αυτή συμμετείχαν 300 παχύσαρκα άτομα στο Tower Hamlets του Λονδίνου. Οι συμμετέχοντες είτε ακολούθησαν το σχήμα 5:2 είτε μια πιο συμβατική προσέγγιση για απώλεια βάρους που έδινε έμφαση στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και τροφών ολικής αλέσεως, τον αποκλεισμό τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, την κατανάλωση μικρότερων μερίδων και την άσκηση.

‘Μετρια’ τα αποτελέσματα, αλλά πιο ελκυστική

Τα αποτελέσματα και των δύο προσεγγίσεων ήταν πολύ παρόμοια και «μέτρια», συμπέρανε η μελέτη. Στους έξι μήνες, όσοι έκαναν την δίαιτα 5:2 είχαν χάσει, κατά μέσο όρο, 1,8 κιλά σε σύγκριση με 1,7 κιλά για όσους ακολούθησαν τις τυπικές συμβουλές διατροφής. Στους 12 μήνες, η απώλεια ήταν 1,9 κιλά και 1,8 κιλά, αντίστοιχα. Ωστόσο, η δίαιτα 5:2 βαθμολογήθηκε υψηλότερα από τα παχύσαρκα άτομα σε μια νέα μελέτη, επειδή ήταν εύκολο να ακολουθηθεί. Περίπου το 18% των ατόμων που έκαναν την δίαιτα 5:2 είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους μετά από ένα χρόνο σε σύγκριση με το 15% που χρησιμοποιούν τη συμβατική προσέγγιση. Από την ομάδα που ακολούθησε τη δίαιτα 5:2, οι μισοί παρακολούθησαν έξι ομαδικές συνεδρίες υποστήριξης για τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά την αρχική συνεδρία ενημέρωσης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν θετικοί σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις απώλειας βάρους, αλλά εκείνοι που ακολούθησαν την δίαιτα 5:2 ήταν πιο πιθανό να τη συστήσουν σε άλλους και είπαν ότι ήταν πιο πιθανό να την συνεχίσουν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ