Η συμφωνία Bain και Τράπεζας Πειραιώς, η αεικίνητη Δήμητρα και η στήριξη του ΟΠΑΠ στις Ιπποδρομίες


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

No hard feelings

Η Bain Capital και η Τράπεζα Πειραιώς διευθέτησαν προ ημερών μια εκκρεμότητα που είχαν την τελευταία διετία και πλέον οι σχέσεις τους είναι άριστες. Το 2018, η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε χαρτοφυλάκιο εγγυημένων, μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ονομαστικής αξίας 1,95 δισ. ευρώ στην Bain Capital Credit, στο πλαίσιο των κινήσεων για τη μείωση των επισφαλών χρεών της. Το «Amoeba», όπως ονομαζόταν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, αποτελούταν από δάνεια 180 επιχειρήσεων και έφερε ως εμπράγματες εξασφαλίσεις 1.737 ακίνητα. Η Bain Capital απέκτησε το «Amoeba» καταβάλλοντάς 398 εκατ. ευρώ στην ελληνική τράπεζα. Η συμφωνία πώλησης περιελάμβανε μια ρήτρα με βάση την οποία τυχόν καταγγελίες σχετικά με τις εγγυήσεις των δανείων θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν εντός 30 ημερών, από τη στιγμή κατά την οποία θα πρόκυπτε ενημέρωση για τυχόν φερόμενες παραβιάσεις. Η Bain κοινοποίησε στην Πειραιώς σχετική αξίωση τον Ιούνιο του 2020, υποστηρίζοντας ότι εντόπισε σφάλματα σε μεγάλο μέρος των δανείων που απέκτησε και πως οι εγγυήσεις που παρασχέθηκαν ήταν ανακριβείς. Στη βάση αυτή κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου διεκδίκηση με την οποία ζητούσε από την Πειραιώς να της επιστρέψει 34 εκατ. ευρώ για διαφορές ως προς τις εγγυοδοτικές δηλώσεις. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές τα βρήκαν και διευθέτησαν την διαφορά τους. Το έγγραφο της διευθέτησης υποβλήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και επικυρώθηκε με εντολή του Βρετανού δικαστή Neil Calver. Τα δύο ιδρύματα συνεχίζουν πλέον την αγαστή τους συνεργασία. «No hard feelings», που λένε οι αγγλοσάξονες.

Η Melco Oil

Στην πενταετή ανανέωση της άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων της Melco Oil, της εταιρείας του Ομίλου Aegean Oil, προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η Melco Oil, με 20ετή παρουσία στην αγορά, λιπαντικών και πετρελαιοειδών, έχει καταγράψει εν μέσω πανδημίας μια πολύ καλή πορεία με τον εκτιμώμενο τζίρο της για εφέτος να αναμένεται μεταξύ 18 -20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι γεμάτο υποχρεώσεις για την Melco Oil, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει όχι ένα, αλλά δύο μεγάλα δάνεια. Το πρώτο δάνειο, είναι πενταετές και φέρει επιτόκιο 3,75% και στις 15 Μαρτίου 2022 θα πρέπει να πληρωθεί η τελευταία δόση ποσού 5 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο δάνειο είναι τριετές, ύψους 3 εκατ. ευρώ, φέρει επιτόκιο 3,75% και θα πρέπει να αποπληρωθεί στις 8 Μαρτίου 2022.

Η αεικίνητη Δήμητρα της Εθνικής

«Πάτησε γκάζι» στο κομμάτι του Investment Banking η Εθνική Τράπεζα, καθώς συμμετείχε και συμμετέχει με επιτυχία στα μεγαλύτερα projects στη χώρα. Ανάμεσα σε αυτά η ΔΕΗ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης είχε και τη μερίδα του λέοντος στη διάθεση του εγχώριου κομματιού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα , η Εθνική αναμένεται να παίξει ηγετικό ρόλο στην άντληση κεφαλαίων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη χρηματοδότηση των έργων στην Εγνατία Οδό. Και για να μιλήσουμε και για πρόσωπα, στην ομάδα του Βασίλη Καραμούζη, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η αεικίνητη Δήμητρα Κρούσκα, η επικεφαλής του Investment Banking της τράπεζας, που έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις παραπάνω συναλλαγές.

Ο ΟΠΑΠ στηρίζει τις Ιπποδρομίες

Η στήλη έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη διαρκή δέσμευση του ΟΠΑΠ να παρέχει οικονομική υποστήριξη στην θυγατρική της Ιπποδρομίες Μονοπρόσωπη ΑΕ. Δεδομένου ότι οι Ιπποδρομίες Μονοπρόσωπη ΑΕ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, το οποίο απέκτησε με σύμβασης που συνομολόγησε με το ΤΑΙΠΕΔ το 2015, ο ΟΠΑΠ επενδύει πολλά σε αυτή και στις προοπτικές της. Το απέδειξε προ εβδομάδων προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών. Η αύξηση έγινε προκειμένου να γίνει συμψηφισμός συσσωρευμένων ζημιών της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό το μετοχικό κεφάλαιο της Ιπποδρομίες Μονοπρόσωπη ΑΕ μειώθηκε ονομαστικά κατά το ποσό των 71,9 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών από τα 10 ευρώ στα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ