Νέα αύξηση της επιδότησης ρεύματος εξετάζει η κυβέρνηση

Πάνω από τέσσερις φορές έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου φέτος στην Ευρώπη, που ξεπέρασαν ξανά χθες στα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, βάζοντας φωτιά στις τσέπες των νοικοκυριών ενόψει μάλιστα και της πτώσης των θερμοκρασιών που αναμένεται λόγω χειμώνα. Το ράλι αυτό οδηγεί επίσης ξανά στα ύψη το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο, διπλασιάζοντας το σοκ των ανατιμήσεων που δεν έχουν προηγούμενο τα τελευταία χρόνια.

Καταλύτης της αύξησης στο φυσικό αέριο ήταν αυτή τη φορά η απόφαση από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση έγκρισης για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Αυτό οδήγησε σε επιπλέον αύξηση κατά 17% των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι τιμές να ξεπεράσουν ακόμη και τα 101 ευρώ τη μεγαβατώρα στην αγορά της Ολλανδίας (Dutch TTF Gas Futures) που αποτελεί το βαρόμετρο για την Ευρώπη. Πρόκειται για αύξηση κατά 440% από τις αρχές του έτους.

Αντίστοιχη μεγάλη αύξηση είχε καταγραφεί στο φυσικό αέριο στις 5 Οκτωβρίου όταν οι τιμές Dutch TTF Gas Futures είχαν φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 111,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 17 ευρώ περίπου η μεγαβατώρα που ήταν έναν χρόνο πριν. Τότε τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονταν στο χαμηλότερο εποχικό τους επίπεδο δεκαετίας, με τη Ρωσία που είναι ο κυριότερος προμηθευτής να παίζει σκληρό πόκερ χωρίς να ανοίγει πλήρως τις «κάνουλες». Στη συνέχεια όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για αποστολή περισσότερων προμηθειών με τις τιμές να υποχωρούν στα επίπεδα των 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για δεύτερη σήμερα συνεχόμενη μέρα η αγορά επόμενης ημέρας – DAM πήρε την ανιούσα. Η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανέβει πιο ψηλά και συγκεκριμένα στα 276,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση είναι 8,7% σε σχέση με την προχθεσινή μέρα των συναλλαγών.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει ήδη τις ασκήσεις για νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει τον υπερδιπλασιασμό της ενίσχυσης στα 39 ευρώ ανά λογαριασμό για κάθε έναν από τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το υπουργείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις στο επόμενο δεκαπενθήμερο οπότε και θα έχει διαμορφώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ύψος της μέσης τιμής χονδρεμπορικής αγοράς για τον τρέχοντα μήνα.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here